Побитите камъни – енергийният комплекс, без аналог в целия свят

0

Каменни колоси насред неочаквана пясъчна пустиня и то на броени километри от Черно море!

Побитите камъни – едно от местата в България, където човек се чувства най-близко до Бог.

На това място, недалеч от Варна, се издигат исполини с причудливи форми. Височината им достига 8 м, а диаметърът на някои е около 2,5 м. Този природен феномен няма аналог в целия свят. Добре дошли в тайнството на замрялата каменна гора.

Побитите камъни

Влезете ли в ареала на Побитите камъни, не очаквайте табели, надписи или асфалт до монументите – мястото не е докоснато от човешка ръка. Това го прави още по-мистично, сякаш времето е спряло. Единственото място, където има човешка намеса, е оформянето на каменния кръг (на заглавната снимка) около три невисоки колони. Твърди се, че тук енергията е най-силна.

Зоната с обелиските е предпочитана от биолечители и енергийни терапевти от целия свят.

Силната енергия може да усети всеки, ако с боси крака се разхожда по пясъка около камъните или ги обгръща с ръце дори за кратко. В този район растат редица лековити билки, сред които и глог – основно доказателство, според алтернативните лечители за наличието на силна енергия. Близо до потъналата в мистерия каменна гора има извор с най-лековитата вода у нас за бъбречни заболявания.

Всеки посетител на Побитите камъни открива в камъните човешки образи, вкаменели лица, сякаш дошли от друго време.

Някои от стърчащите обелиски са кръстени от посетители Гъбата, Самотника, Гъбата, Малкия и Големия трон, Семейството, Камъка на плодородието, Войника. Едно е ясно:

причудливият вид на Побитите камъни е своеобразен тест за въображението на всеки турист.

Побитите камъниЛегендите за мястото са много и все чудати. Една от тях разказва как на Побитите камъни е имало гъста гора. В нея се криела дружината на незнаен войвода – пазител на народа по време на робската му неволя. Веднъж потерята от турски насилници подгонила младите момци от дружината. Османците подпалили селото на водача й, похитили невестата и детето му и ги заставили да им посочат скривалището на хайдутите. Младата жена не го направила, въпреки заплахите на поробителите.

Главатарят се разгневил и съсякъл детенцето с ятагана си. Тогава майката се хвърлила върху рожбата си.

В този момент се засвяткало от притъмнялото изведнъж небе. Гората стенела жално. Войводата и дружината му връхлетели потерята. Всички закрилници на поробения български народ загинали, а бурята продължила да бушува бясно цяла нощ.

С първите слънчеви лъчи на сутринта се разкрила спираща дъха гледка –

каменни дънери, които се издигали един до друг. Постепенно пресъхнали всички извори, а гората се вкаменила.

Има и редица научни хипотези за образуването на комплекса Побитите камъни. Геолози твърдят, че преди 50 милиона години на това място е имало море. На дъното му с течение на вековете се образували три пласта –

сиво-жълти мергелни наслоявания, кварцов пясък и варовик.

След оттеглянето на водата на Лютеско море заради атмосферните условия, най-горният слой – варовикът, започнал да ерозира. Така до средния пласт – кварцовия пясък, проникнала дъждовна вода. Образувала се здрава спойка и по този начин се издигнали днешните каменни стълбове.

Друга група учени са убедени, че каменната гора е остатък от монументални скали след дълъг ерозионен процес. Трети пък са категорични, че това са коралови образувания.

Каквато и да е истината за образуването на комплекса Побитите камъни, тя остава да витае някъде там – на 18 км западно от морската ни столица.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg