Исландия – величествена приказка

0

Едно от приказните кътчета на планетата безспорно е Исландия. На острова може да се насладите на уникални природни гледки, за някои от които се носят легенди. Именно там може да видите в най-пълния му блясък Северното сияние, което е една от причините да определят Исландия като неповторимо и неземно местенце.

Iceland, Исландия, Рейкявик, гейзери, северно сияние

Друга природна красота е езерото Керид Кратер, което е заобиколено от редки вулканични скали. Преди около 3000 години то е съдържало уникална ярко синя вода.

Исландия

Истинско блаженство може да усетите, потопявайки се в геотермалната река Рейкиадалур.

Населението на Ислания е сравнително малко, но всички, които живеят там вярват в съществуването на елфи.

Дори местните изграждат специални защитни съоръжения на местата, в които би трябвало да се намират елфите. Много хора сравняват това кътче със Средната земя заради образуванията, които са се формирали след изригванията на вулкани.

Исландия

Местната кухня също е изключителна. Без изненада в нея преобладава рибата, а деликатесът е хакарл (на снимката долу), която в продължение на месеци бива оставена да ферментира и да се суши. Вкусът й е уникален, но не и ароматът…

Исландия, хакарл

Гостите на Исландия могат да видят и необикновения пеещ бетон, който е построен от немски художник и представлява туфа от бетонни балони, издаващи звуци от преминаващия през тях въздух.

Няма спор, че сред най-търсените атракции на острова, е синята лагуна. Горещата вода изтласква на повърхността минералите, а калта ексфолира и прочиства кожата.

Исландия
Децата пък биха останали най-впечатлени от местните коне, които са дребни, късокраки и много приличат на понита, но никой не си позволява да ги определя като такива.

Исландия

В Исландия можете да се любувате на воля на китовете, морските свине, делфини, които преминават покрай бреговете на острова. Можете да видите и гърбат кит, ако решите да се разходите с лодка.

 

Исландия

Сред атракциите е и викингското селище, което е било направено за заснемането на филм, но след провала на лентата се е превърнало в туристически обект.

Именно в Исландия са заснети голяма част от филмите на Холивуд, сред които „Не умирай днес„, „Интерстелар“ и „Батман в началото„. Голяма част от кадрите в касовия „Игра на тронове“ са заснети именно там, тъй като зимата е почти постоянен сезон.

А знаете ли, че в Исландия не съществуват фамилии, а само бащини имена. Прочетете още любопитни факти за островната държава:

ИсландияПолицаите в Исландия патрулират без оръжие

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg