Езеро в Турция променя цвета си на червен (видео)

0

Второто по големина езеро в Турция – Туз, променя цвета си на червен. Променящият баграта си воден басейн е наричан от местните жители Соленото езеро.

Учените признават, че подобно явление може да изглежда като предвестник на апокалипсис, но червенината на водата поради сезонни промени се случва с езерото Туз всяко лято.

Кристофър Гоблър от университета в Стоуни Брук, който изучава проблемите и явленията, протичащи в морската среда заявил, че годишното изменение на цвета на водата в езерото е причинено от едноклетъчни организми, принадлежащи на водораслите от групата  Dunaliella, които започват да растат по неконтролируем начин, когато спрат да ядат планктон. Тези водорасли  предпочитат да живеят в резервоари със солена вода.

Tuz TurkeyПланктонът от своя страна масово е унищожаван поради относително големите годишни колебания в нивото на водата в резервоара. При спадането на нивото се увеличава процентът на концентрацията на солта във водата. Това обикновено се случва през юли или август. С настъпването на студеното време и валежите се увеличава и нивото на водата. Случва се обратният процес и планктонът отново се разраства.

Езерото Туз не е единственият резервоар в света, в който водата има уникални свойства. Например, в Лагуна Колорада в Боливия има червени седиментни скали и подобна пигментация, която се дължи на цъфтежа на морските водорасли в нея. Същото се случва в австралийските води на езерото Хилиър, въпреки че явлението, отговорно за цвета на басейна в този конкретен случай все още не е изяснено. На видеото, което споделяме с Вас, може да видите 10-те най-впечатляващи езера в света.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg