7 райски природни басейни за плуване

0

В света все още има много места, които са малко познати на туристите. Сред тях има невероятни кристално чисти езера. Поради факта, че са отдалечени от населените места, заобиколени от планини и гъсти тропически гори, са по-трудни за достигане и така имат шанса да съхранят естествения си характер. Запознайте се с най-красивите от тях.

  1. Sua, Самоа, Южния пасифик

baseini-samoaНезависимата държава Самоа е разположена в Океания, в Тихия океан и се състои от 9 острови от архипелага на Самоа. Четири от тях са обитаеми Savaii, Upolu, Apolima и Manono. Сред малките заливи и скритите от любопитните погледи на туристите плажове, се намира е басейнът Sua Ocean. Този зашеметяващ басейн е изпълнен с тюркоазeна морска вода, която достига до него чрез подземни вулканични канали. Неговото име може да се преведе като „Голямата дупка“. От езерото можеда се доплува до вулканична пещера, водите на която са изпълнени с рояци тропически риби, плуващи сред многобройни коралови рифове.

  1. Isalo, Мадагаскар

baseini-isaloНационалният парк Исало се намира югозападно от Мадагаскар, в района Ihorombe. Неговата основна атракция е скрито в тропическата гора езеро, което привлича вниманието с красивия си лазурен цвят. Мисията да се охлади човек обаче е трудна, защото температурата на водата е приблизително 30 градуса по Целзий. Освен приказното езеро,  паркът е и чудесен пешеходен район, изпълнен с множество горски пътеки.

  1. Erawan, Тайланд

baseini-ErawanНационален парк Erawan се намира в провинцияtaKanchanaburi в Тайланд. Това, с което паркът привлича, са Водопадите Erawan, които падат от седем различни нива. Тайнственото им име произлиза от индуиската митология и означава триглав бял слон. От скалите водата  се влива в малки, плитки водемис кристално чист лазурнен цвят. Намиращата се в тях вода има лечебни свойства, поради високото си съдържание на минерали. Също толкова зашеметяващи са намиращите се на границата на парка варовикови хълмове Tham Tai Phrao. Те се издигат на височина от 165 до 996 метра над морското равнище.

  1. Skye, Шотландия

baseini-SkyeОстровът Skye, наречен „Островът на мъглите“ е най-северната точка на архипелага на Хебридите. Архипелагът се състои от около 200 острова в северозападна Шотландия. Цялата крайбрежна ивица на района е осеяна със заливи, плажове и малки езера, които привличат любителите на суровия шотландски климат. Тук също така могат да се открият невероятни скални образувания, като например планините Storr, чиято височинае над 1000 метра над морското равнище, живописни водопади и легендарни замъци.

  1. Blue Lagoon, Исландия

baseini-Blue LagoonЛазурната Лагуна (Blue Lagoon) е геотермален плувен басейн, разположен на няколко километра от местността Grindavík и на около 50 километра от столицата на Исландия, Рейкявик. Лазурната Лагуна е голям басейн, създаден от естествен извор, в който по време на къпането туристите са обвити в облаци от пара. Лагуната е съчетание на изключителна живописната картина, в която лазурно-млечният цвят на водата контрастира с черно-кафявото покритие на лавата, към което се добавят и уникалните лечебни свойства. National Geographic е включил Лазурната лагуна в списъка с 25-те чудеса на света, с описанието:  „Тоа са димящи басейни с тюркоазен цвят, затворени в капан във вулканичен пейзаж, напомнящи на друга планета“.

  1. Nanda Blue Hole, Вануату

baseini- Nanda Blue HoleВануату е държава, която се намира на запад от Нова Каледония, в югоизточната част на Тихия океан, съставена от 83 малки острова. В основния остров на Вануату, между Залива на акулите и град Luganville, е разположен изключително красив оазис. Това е малък естествен басейн, който е пълен с вода със забележителен син цвят. Интензивен си цвят дължи на минералните съединения. Островите също така са изпъстрени с гейзери, водите са наситени с коралови рифове, и има 24 вулкана. Най-големият от тях е Ambae, с височина от 1496 метра над морското равнище.

  1. Cenote, Мексико

baseini-CenoteОбразно казано Cenote може да бъдат оприличени на естествени кладенци, който се пълнят с подземни води, и се формиратсред варовиковите скали. Най-много такива водоеми има на полуостров Юкатан. Водата в Cenotes е изключително прозрачна, така че лесно може да се види това, което е на дъното. Чистотата на водата се дължи варовиковата основа, която е естествен филтър. Най-популярните кладенци, които са на разположение на туристите са: Cenote Ik Kil и Cenote де Dzitnup, намиращи се в близост до известния комплекс от Chichén Itzá.

От ДЕЛО Ви пожелаваме да имате възможността да се гмурнете в лазурните води на поне един от тези невероятно красиви естествени басейни!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg