Стойчо Младенов – живата легенда на ЦСКА

0

Стойчо Младенов, ЦСКАСтойчо Младенов – един велик футболист, един велик човек, екзекуторът на европейския клубен шампион Ливърпул през 1982 г. Хората, които обичат футбола знаят, че кариерата му като треньор е също толкова велика, колкото и като футболист. Лично за мен Стойчо е най великият български селекционер. Не веднъж е получавал отличие за треньор №1 на българското първенство. В най-тежкия период на ЦСКА Стойчо направи всичко за отбора и продължава да го прави, защото той е отдаден на ЦСКА. Когато през 2013 година ЦСКА бешe само с няколко футболисти, когато не можеше да се изгради отбор поради липса на тим и куп други проблеми, само Стойчо се интересуваше от това. Къде бяха другите претенденти за велики бивши футболисти на ЦСКА? Тогава тоя и оня щешe да става треньор, ама всеки накрая отказваше заради проблемите, чухме от устите на легенди думи като „Ооо, не, не, този клуб затъва… не искам… не мога… оправяйте се“ и тогава само Стойчо си сложи „главата в торбата“ и каза „Аз ще оправя отбора!“

ЦСКА е велика марка! Винаги е имало ЦСКА и винаги ще има. Стойчо е човекът ЦСКА! Ако не беше той и Александър Томов, сега можеше и ЦСКА да няма вече. Или можеше и да има, но в „Б“ или „B“ група като ЦСКА – Радомир.

Стойчо Младенов, ЦСКА

На 17 март 1982 г европейският шампион Ливърпул е детрониран от българския ЦСКА, героят на мача – Стойчо Младенов е първият от ляво на втория ред

През известен период от време разни индивиди започват да нападат Стойчо, било за някоя загуба, слаб мач или друго. Вие какво искате, бе, хора?! С тези футболисти – толкова! Други отбори правят селекции за хиляди левове, а Стойчо взима само свободни агенти, защото клубът няма един лев. Докато медиите и хората с пари побързаха да нарекат момчетата „бежанците на Стойчо“, в момента те са лидери на родния футболен елит, а миналата година, годината, в която ЦСКА направо горя в ада от проблеми и заплахи, Стойчо направи отбора втори в крайното класиране. На него му се налага на всеки 6 месеца да прави нова селекция, защото взима свободни агенти, талантливи футболисти, на които дава шанс да се докажат и след няколко месеца да бъдат продадени в други отбори, а с тези пари ЦСКА да се закрепи. Ето това е доказателството, че един отбор се прави най-вече с любов! Онези с парите да не се хвалят много, защото те едва ли ще съществуват, ако нямаха солидни банкови сметки. Едва ли някой отбор ще оцелее, ако е в положението на армейците! Тези смешни отборчета, които се правят на много велики и големи в момента ги има само заради парите, с които разполагат иначе ще си отидат там, откъдето са дошли!  Някакви никакви, които за първи път в историята си играят професионален футбол, заради мафията, заради това, че всичко се решава с пари, защото те нямат феновете на ЦСКА и никога няма да ги имат. Защото към техните отбори няма любовта, коята я има към ЦСКА, a те имат само пари.

Стойчо Младенов, ЦСКА

Стойчо Младенов като млад футболист в ЦСКА

Не нападайте треньорa заради слаб мач или загуба! Спомнете си за всичко това, което този човек е направил, спомнете си как той и Александър Томов са събрали тези футболисти и са направили отбор, защото сега и това можеше да нямаме. Пазете Стойчо, заставайте зад него и в победи, и в загуби! Защото утре ще дойде някой и след 1 месец ще си отиде, а след това и друг, който ще направи същото. Ще станем същите пропадняци като Левски. Не стига, че сме в критично положение, ами ще стане и още по-лошо… Защо големите легенди отказаха на ЦСКА, когато всичко се срина? Защо се отказаха като ЦСКА им дадe всичко, ЦСКА ги направи хора, дадe им име, кариера… Защото всички са еднакви и не помнят откъде са тръгнали! Интересуват се само от парите. Никой не е верен, a за най-великата игра в света се иска вярност, а истински верен е Стойчо.

СТОЙЧО Е ЦСКА! ТОВА Е ЧОВЕКЪТ ЦСКА!

Стойчо Младенов, ЦСКАЗапочва кариерата си в Димитровград. Става голмайстор на Берое, голмайстор на ЦСКА (158 мача и 80 гола). След това играе в Белененсеш, с отбора става носител на Купата на Португалия през 1989 г., после е играещ треньор на Ещорил до 1993 г.. Има безброй отличия и награди. Има 234 мача и 112 гола в „А“ група. Голмайстор на „А“ група през 1978 г.  За националния отбор има 59 мача и 15 гола. Старши-треньор на португалските Ещорил, Олянензе и Белененсеш, става помощник-треньор на ЦСКА (1995-1997, става шампион и носител на купата, треньор от лятото на 2002 до октомври 2003, пак шампион). След това на Литекс, Калитея (Гърция)… Футболист № 1 на България през 1983 г. и носител на Купата за индивидуално спортсменство за 1982 г. „Заслужил майстор на спорта“ (1980). Шампион на България с ЦСКА през 1980, 1981, 1982, 1983 като футболист и през 1997 г. (като помощник-треньор), 2003 и 2008 шампион като треньор. Носител на Купата на страната през 1983, 1985 като футболист и през 1997 като помощник-треньор. Треньор №1 на българското първенство с ЦСКА през 2003 и 2008.

Стойчо Младенов, ЦСКАНа 5 март 2012 г. Младенов е назначен за трети път в кариерата си за старши треньор на ЦСКА. Оттогава „червените“ записват 11 победи от 14 мача в шампионата, губят титлата в последния 30 кръг, въпреки че водят с 8 точки пред втория Лудогорец. През новия сезон ЦСКА отпада от турнира Лига Европа още във втория квалификационен кръг, след като е елиминиран от словенския дебютант „Мура“. На 4 януари 2013 г. Младенов е дисциплинарно уволнен от ЦСКА. През Юли 2013, Стойчо Младенов е отново назначен за треньор на ЦСКА.

Въпреки проблемите в началото на престоя си свързани с липса на играчи и изграждане на отбор от свободни агенти след изиграването на първите 13 кръга отборът е на трета позиция с 2 точки зад лидера Литекс. През лятото на същата година, отборът воден от него е изваден от евротурните, часове преди жребия. През следващия сезон 2013/2014, Стойчо Младенов отново води ЦСКА, и завършват на второто място, Младенов отново се окичва със сребърните медали. Така ЦСКА добива право да участва в Лига Европа, където през лятото на 2014 жребият ги праща срещу молдовския Зимбру (Кишинев).

Сега очакваме Стойчо да ни направи отново шампиони, така както той го може! Давай, Тренер, с теб сме всички! Един е Стойчо и той е Младенов! Стойчо над всичко!

автор: Габриела РадославоваМис Джуки

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg