Христо Стоичков: Живея в Маями, България не ме интересува

0

Христо Стоичков даде интервю за „Гадзета дело Спорт”, откъдето го разпитаха за предстоящия мач между България и Италия и нещата от живота

– Защо вече България няма такива футболисти каквито бяхте вие?

– Ако погледнете Италия, нещата не са по-различни. Вече нямате нападатели като Роберто Баджо например. И с него голяма група велики играчи като започнем от Дино Баджо и стигнем до Албертини, от Дзола до Конте например. Да видим колко италиански играчи успяха да спечелят Златната топка като Баджо и Канаваро и колко българи ще влязат в топ 50. За съжаление времената много се промениха, има прекалено много чужденци в отборите и младите не получават никакъв шанс.

– Как може да се поправи това според вас?

– Трябва да ги накарат да работят здраво и тихо, без да говорят и мрънкат за това пред вестниците. Това е най-сигурният път. Виждал съм прекалено много качествени играчи, които се губят по пътя, а печелят прекалено много.

– Чия е вината за това?

– В цялата система, която вкарва толкова млади играчи в първия отбор, но не им дава шанс да играят. Прекалено много пари се харчат и се въртят. Момчетата са смазани от стреса и вече не се забавляват с играта. Не е така само в Италия. Вижте последното световно първенство – кризата в Бразилия, провала на Испания.

Христо Стоичков

– В Италия бе счупен рекорд – треньорът може да избира селекцията си само от 34% от играчите в Серия А. Само Англия е по-зле в това отношение.

– Но имате Конте, което е плюс. Помня го като играч, много силен. Работеше като луд, винаги играеше за отбора си, никога за себе си. Неговото страхотно представяне винаги беше в големи мачове на Италия.

– А като треньор?

– Той дърпаше напред целия отбор, имаше характер и дух на лидер. На пейката е страхотен организатор и предава същите тези качества на играчите. Той разбира много добре футбола и е победител, това се видя в Ювентус.

– От друга страна, вкарването в тима на чужденци като Едер и Васкес доведе до скандал.

– Не го разбирам. Какво като са родени в Бразилия или Испания, ние всички сме хора. Ако семейството ми е в Италия, може да играя за Италия. Какъв е проблемът? Не разбирам тези критики.

– Какво има новата България в състава си?

– Добри играчи. Най-добрите са тези, които играят в Русия: Миланов в ЦСКА Москва и Попов в Кубан. В националния отбор всички играят с голямо сърце за фланелката.

– Чочев не получава много шансове в „Палермо”.

– Той идва от моята академия в България. Той е дисциплиниран, здрав психически. Имаше някои проблеми, защото не разбира италианския добре, но има качества. Дайте му време: той може да играе 90 минути в средата на терена, без да се умори. Има дух. За мен може да играе и в събота.

Христо Стоичков

– Знаете, че Италия никога не е печелила при гостуване в България. Защо?

– Страх? Искаме да продължим тази традиция.

– Как да играе България?

– Не ме питайте за схема. Играят 11, един отдясно, един отляво, един е вратар. Но на терена са 11 мъже, тичат и се борят. Един говори за схема 3-5-2, но тя бързо може да се промени в 5-3-2 или 5-4-1. Малко хора разбират тактическата подготовка на треньора.

– До момента квалификациите не са много добри за България, която заема едва 4-то място.

– Загубихме важни точки. Загуба от Норвегия, равен вкъщи с Малта, тези точки няма как да ги върнем. Италия и Хърватия ще са на първо и второ място, ние може да минем Норвегия за третото и да стигнем баражите. Но за да успеем, трябва да започнем от Италия.

– Какво се случва в България?

– Не знам, не живея там, аз съм в Маями. Коментатор съм за мексиканска телевизия и съм много добре.

– Много големи футболисти от Източна Европа като Бониек, Савичевич, Шукер станаха президенти на футболните федерации. Вие какво мислите за това?

– Не говоря за българската федерация и не искам да се връщам в България сега.

Какво ви харесва в италианския тим?

– Видях вашия Верати: много добър, страхотни качества, борбен е. Най-добрият от младите, някой ден може да напише история.

– Верати и ПСЖ впечатлиха в Шампионската лига, но там е и Ювентус.

– Красив отбор, силен. С Монако няма да им е лесно. Французите биха Арсенал в Лондон, там играе и приятелят ми Бербатов. Всички отбори са силни, няма ясни фаворити. На Реал няма да им е лесно срещу Атлетико, вижда се и в Испания. А мач като ПСЖ – Барселона те кара да се потиш.

– Изненадан ли сте от това, което се случи с Парма – отбор в който играхте?

– Огромна болка. Никога не съм искал да видя Парма така, мисля, че това важи и за хората, и за феновете. Бях там само година, но създадох много приятелства. Калисто Танци създаде голям отбор, който спечели и в Европа. Имаше треньор като Скала, играчи като Муси, Бенариво, Дино Баджо, Миноти, Дзола, Крипа, Аполони… Какъв отбор. Мечта! За съжаление, след това се появиха хора, които искаха да печелят на гърба на клуба.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg