Нов рекорд! Български парапланерист летя 344 км

0

Нов национален рекорд и върхово лично постижение за българския парапланерист Веселин Овчаров! Ентусиастът измина по въздух 344 километра! Това е най-дългото прелитане, правено от българин до този момент.

Постижението си Овчаров направи по време на поредица от полети в бразилския град Кишада. Досегашният национален рекордьор беше столичанинът Николай Велев, който прелетя без междинно кацане 313 км. Веселин Овчаров е популярен основно със своята въздушна акробатика. Той е и  ценител на т.нар. “полети на дълги разстояния”. Зад гърба си рекорди има и две световни №1 постижения.

Веселин Овчаров, парапланеризъм, национален рекорд

Веселин Овчаров преди приземяване

Овчаров неслучайно е избрал да постави рекордът си над бразилския град Кишада. Той се намира в щата Сеара – място, което привлича като магнит част от най-добрите състезатели по парапланеризъм на планетата. Всички условия, които се предоставя притегателното място в този период на годината (в Бразилия в момента е краят на пролетта), са доста добри не само за дълги прелети, но и за подобряване на рекорди, какъвто е случаят и с Веселин Овчаров.

В първата седмица от своя престой в Кишада – една от най-сухите и топли части на Бразилия, Овчаров е летял с Ондрей Прочазка. Достигнатите разстояния били до 225 км. Самите прелети били над изключително диви места, в които няма GPS. Овчаров все пак решил да кацне в цивилизацията, а Ондрей продължил рисковано, но навъртял 290 км.

 

За рекорд, като въздушен преход с парапланер от 334 километра, се изисква доста стабилна подготовка, както и класна екипировка. Само тогава има „безопасен шанс“ за безпроблемно прекосяване на обширните и диви площи, които не са толкова гостоприемни, колкото са на видео или снимки. Изключително прецизна трябва да е навигацията около редица хълмове, ротори и силни пропадания. Един пример – масивни планински гиганти като Каракорум или Хималаите не са толкова предизвикателно място, щом става въпрос за силни ветрове или неочаквана турбуленция. Почитателите на парапланеризма описват района на Кишада в Бразилия като нехарактерен и доста специфичен район, който може да покаже колко безпощаден може да бъде, ако се лети дори и на йота встрани от правилата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg