Препечените филийки и прегорелите пържени картофки причиняват рак

0

Ако сте сред хората, за които препечените филийки са любимата и предпочитана закуска сутрин, и обичате да си правите хрупкави картофки, то трябва да знаете, че е добре да се откажете от тези ваши любими храни. Ново проучване установи, че би трябвало да се пазим от консумацията на твърде препечени филийки и хрупкави картофи, тъй като те могат да причинят рак.

Причината е, че и в двете храни, ако са силно препечени, се съдържат високи нива на определен химикал, който е причинител на онкологични заболявания. Този токсин се нарича акриламид и може да стане причина за появата на рак.

Направеното проучване е категорично, че ако обичате препечени филии и чипс, които да си приготвяте у дома, то трябва да спазвате следното правило: печените картофи и чипсът да се приготвят до получаване на златист цвят, а хлябът да се препича съвсем малко, до най-светлия цвят.

Препечени филийки и хрупкави картофки – ОПАСНИ!

Учените са установили, че ако чипсът и хлябът са прегорели и по-силно препечени, те съдържат по-високи нива на опасния токсин акриламид. За него е доказано, че е канцероген, но по-важното е, че се образува от реакцията, която се получава между аминокиселини, захари и вода, съдържащи се в картофите и хляба. Тази реакция се получава, когато тези продукти са изложени на въздействието на температура по-висока от 120 градуса по Целзий.

 

В рамките на своето проучване, учените са установили, че съдържанието на този опасен канцерогенен химикал варира спрямо продължителността на печене. Така например, чипсът, който е бил приготвян най-дълго време е съдържал 1052 микрограма акриламид на килограм. Това е с 50 пъти повече, отколкото е било на този с най-ниско съдържание.

Препечени филийки и хрупкави картофки – ОПАСНИ!

При най-препечените картофи е било установено наличието на 490 микрограма акриламид на килограм, което е с 80 пъти повече, отколкото при тези, които са били най-малко препечени и бледи на цвят.

Съвсем същото е било установено и при препечения хляб. Филийките с най-светъл цвят, които са били най-слабо препечени са съдържали само 9 микрограма на килограм, докато при прегорелите той е бил 167 микрограма или 19 пъти повече.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg