Най-силният мъж в Америка е българин!

0

Роденият в Гоце Делчев Димитър Саватинов отново стана „Най-силен мъж на Америка 2015” (ASM 2015) и така защити за втора поредна година титлата си. Миналата година, престижната награда донесе на атлета голяма известност в Америка и световно признание.

Надпреварата тази година се проведе в Атланта, щата Джорджия, където се събраха най-силните мъже на САЩ. Те премериха сили в една от най-авторитетните прояви в силовите спортове, която се радва и на много голям интерес. Българинът доби правото на участие в това престнижно състезание, след като през годината показа изключителна форма и отлични резултати, оставайки само веднъж извън челната тройка на състезанията, които са всъщност квалификации за първенството. Американските експерти в този тип спортове оцениха по достойнство представянето на  Димитър Саватинов и го определиха като много добър атлет. Той се включи в надпреварата, след като на няколко пъти през годината лекуваше различни контузии на раменете и коленете си.

Най-силният мъж в Америка е българин!

За разлика от предишни години, когато дисциплините бяха 6, сега участниците мериха сили в 5, за сметка обаче на по-сериозните изпитания в тях. Българинът показа отлични резултати във всички дисциплини и така заслужи правото да бъде провъзгласен за най-силния мъж на Америка.

Миналата година Димитър Саватинов за първи път стана носител на титлата „Най-силен мъж в Америка”, като тогава той постигна Американски рекорд в дисциплината „Long press” с постижение от 210 кг.

Най-силният мъж в Америка е българин!В състезанието тази година, той отново подобри рекорд, но този път в дисциплината Stone Atlas. По време на нея участниците трябва да прехвърлят камък с тегло от 190 кг. над преграда, която е висока около 142 см и това трябва да се случи в няколко серии. Важните показатели са колко пъти в една от тях е бил прехвърлен камъкът над преградата и за колко време е направено това. Саватинов успя да слезе под 35 сек за 4 повторения. Именно в тази последна дисциплина той успя да вземе много сериозна преднина пред своя основен конкурент Роберт Оберст. Преди това, при предпоследната дисциплина, Димитър Саватинов успя да вдигне 420 кг., което е с 12 повече от неговия конкурент.

Най-силният мъж в Америка е българин!

Димитър Саватинов, „Най-силният мъж на Америка 2015“

Така българинът, чиято майка е рускиня стана за втори път носител на един от най-авторитетните спортни трофеи в САЩ.

Веднага след провеждането на състезанието и спечелената титла неврокопчанинът обяви, че започва подготовка за надпреварата „Най-силен мъж в света“, а амбицията му е да се нареди сред най-добрите.

Новината за спечеленото отличие бе посрещната с хиляди поздравления от страна на приятели и близки на шампиона, но най-щастливи са неговото семейство и близките му в Гоце Делчев. Миналата година, Димитър Саватинов бе отличен с наградата  „Спортист на годината“ в родния си град.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg