Гордост! 15-годишната Александра Начева стана №1 в света и подобри рекорда на Тереза Маринова в тройния скок

0

Нова гордост за България! Имаме световен шампион в тройния скок при девойки под 18-годишна възраст. Името на победителката е Александра Начева. Тя записа 13.03 м. на 29 януари по време на състезание в столицата на Румъния, Букурещ.

Александра НачеваАлександра е състезателка на пловдивския „Ботев“, а неин треньор е Стойко Цонов. Българката постигна върховия резултат само с един опит. Регистрирания резултат е и нов национален рекорд за страната ни. Досегашното постижение бе дело на олимпийската шампионка от Сидни 2000 г. Тереза Маринова – 12.77 м., което тя постигна на 12 февруари 1994 г.

До момента американката Джасмин Мур държеше най-добрия резултат в целия свят при девойките под 18 години – 12.88 м.

За отличната си форма Александра Начева загатна още в родния си Пловдив, където на турнир скочи 12.75 м.

С това свое постижение, родената на 20 август 2001 г. Александра е вече сред най-добрите тройния скок във възрастовата група Девойки под 18 г.

През 2017 г. в столицата на Кения Найроби ще се проведе световното първенство за девойки и юноши под 18 години. Нормативът за състезанието е 12.50 м. Успех, Александра!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg