Шампионът Алекс Иванов: Световен рекорд на Майкъл Фелпс ме запали по плуването

0

Алекс Иванов е роден на 14 юни 1994 година в София. В момента следва в НСА с профил треньор по плуване. Многократен шампион е по плуване. На тазгодишния конкурс Мистър България

Алекс Иванов бе отличен с титлата Mister Planet 2016,

а през месец септември ще представи България на международен конкурс в Грузия.

Алекс, как се запали по плуването?

– Началните стъпки дължа на баща ми, който е в основата на това да практикувам именно този спорт. Това, което помня вече в по-напреднала възраст и което доразпали моята страст, бе един световен рекорд на Майкъл Фелпс през 2008 година на Олимпийските игри в Пекин. Едно страхотно изпълнение, което винаги ми е пред очите и съм искал един ден и аз да постигна нещо подобно.

Алекс Иванов

Получавал си много награди, коя е най-голямата за теб?

Алекс Иванов– По време на спортната ми дейност съм спечелил голям брой отличия и винаги съм гледал на тях като на едно цяло. Радвал съм се за всеки спечелен медал, независимо къде е извоюван и в каква дисциплина. Може би един от най-запомнящите се за мен моменти, който едва ли ще забравя, е през 2012 година на републиканското първенство за мъже в София, където поставихме нов национален рекорд на 4 х 100 м. смесена щафета, там аз плувах последния пост.

Колко най-много си успял да преплуваш наведнъж?

– Това е един от най-задаваните и любопитни въпроси към един плувец. Както във всеки спорт, така и в плуването има различни периоди. В зависимост от всеки един от тях, километражът се намалява или съответно увеличава, натоварванията са с различна амплитуда и се набляга на определен от треньора акцент. В началото на сезона, в периода на изграждане на издръжливост се обръща внимание на километража. Тренировките са двуразови и доста продължителни. Стига се до 11-12 км., а може и повече на ден, като за седмицата се събират около 70 километра.

Алекс Иванов

Защо реши да обвържеш и образованието си с плуването?

Решението ми да обвържа образованието си с плуването е на база опит и познания, които притежавам в тази област. Чрез дългогодишни тренировки съм се развил в практична гледна точка, смятам че образованието би ми помогнало да се запозная по-отблизо и с теоретичната. А двете заедно биха усъвършенствали треньорските ми умения и евентуално бъдеща кариера.

-Тренираш ли друго освен плуване?

Да, занимавам се и с фитнес. С времето и практиката се убедих, че спорта, който може да ти помогне да се запознаеш с тялото си, да го почустваш най-добре и да прецениш кое е добре за него и развитието му, е именно фитнесът.

Алекс Иванов
Откъде идва интересът към мода, спортът не е ли достатъчен?

– Спортът е нещо прекрасно, което ме е научило и продължава да ме учи на много неща, изгражда ме като човек, съвкупност от страхотни положителни качества, но аз смятам, че модата е една страхотна възможност да се запознаеш с нови и различни стилове, да се сблъскаш с различни комбинации, да разчупиш въображението си и да бъдеш още по-креативен. Следя модните тенденции и съм впечатлен от свободата и практичността в тях.

Очакваше ли да станеш Mister Planet, явявайки се на конкурса Мистър България?

– Честно казано не съм си създавал очаквания. Просто се впуснах в едно ново предизвикателство, което смятам, че ми донесе само положителни емоции. Опознах една нова среда, стъпих на голям подиум и смятам, че това е едно добро начало.

Алекс Иванов

Предстои ти международно участие в Грузия? С какви очаквания си?

– Нямам очаквания. Всичко ново е хубаво. След като вече един път изпитах тръпката и усетих какво е да бъдеш на голямата сцена, всяко едно ново предизвикателство е добре дошло. Това, което със сигурност знам е, че трябва да изчакам поводите и да не бързам.

И още млади шампиони, с които България се гордее:

шампион, Деян Галинов17-годишен стана шампион на България по кикбокс

 

кристиян попов, граплингБългарин стана еврошампион по граплинг

 

Денислав Иванов, джудо16-годишен е първият български световен шампион по джудо

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg