Жертви и трикове в името на красотата

0

Съвременната разкрасителна индустрия е достигнала невиждани висоти и жените могат да разчитат на цяла армия от козметици, дерматолози и хирурзи за по-добра визия, за по-младежки и свеж вид. Декоративната козметика, с нейните новаторски формули, също предлага един бърз и лесен начин за красота. Далеч не така лесно е било на жените в миналото, повечето от тях са разчитали на собствени хитрини и тайни, за да изглеждат добре. Суетата не е от днес, тя съпътства дори и мъжете векове наред.  Особено тези, чийто живот е на показ пред публика и почитатели.

Какви са триковете на някои от холивудските звезди, популярни през миналия век? Някои от тях ще Ви изненадат, други вече са отречени.

Най-шокиращ на пръв поглед е навикът на Елизабет Тейлър и Мерилин Монро да… бръснат кожата на лицето си. Досущ като самата египетска царица Клеопатра, която е била известна с този ритуал.

Мерилин Монро

Мерилин Монро

Разбира се, между женското и мъжкото бръснене има разлика. Мъжете премахват андрогенните косми, които са резултат от мъжките хормони и затова растат буйно и бързо. Жените махат лицевия мъх, а той расте бавно и отново пак като мъх. Затова бръсненето не застрашава дамите от поникване на брада, както се смята. Дори днес някои жени го практикуват, защото то има редица предимства. (вижте още в статията Жени бръснат лицата си, за да изглеждат още по-млади) Премахва се повърхностния слой клетки и кожата става по-мека, блестяща и по-добре абсорбира козметичните продукти. Добре е да се направи консултация със специалист, защото за да предприемете бръснене в домашни условия, е необходимо кожата Ви да е преди всичко здрава. В противен случай може да постигнете нежелан ефект. Друго условие е мъхът Ви да е рус. Лицевият мъх не се забелязва в нормалния живот, но при актриси като Тейлър и Монро, на големия екран в близък план, се е виждало като кожен дефект. Снимачната техника в онези години е била на друго технологично ниво.

Синеоката Елизабет Тейлър е имала и друга тайна за своето фатално излъчване.

Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър

Става въпрос за вродена аномалия – миглите й са били двуредни, затова като по-млада актриса тя почти не се е нуждаела от грим.

Бети Дейвис, американска актриса от началото на 20 век, е поддържала блясъка в очите си с парчета краставица през нощта и си е слагала вазелин против тъмни кръгове. Това сега звучи абсурдно, защото се смята, че вазелинът е канцерогенен.

Бети Дейвис

Бети Дейвис

Друга актриса от същото време, Глория Греъм, се измъчвала от тънката си горна устна и прибягвала до поставяне на памучни тампони или дори парчета плат между устната и зъбите. Как си е произнасяла репликите или как е изигравала сцените с целувка, само можем да гадаем.

Грета Гарбо

Грета Гарбо

София Лорен се придържала стриктно към Средиземноморската диета и винаги имала под ръка бутилка зехтин за топлата си вана. Ингрид Бергман пък си бръснела сантиметър от линията на челото, за да изглежда то по-голямо.

Изящната Грета Гарбо също ползвала вазелин, но върху клепачите си, под тъмни сенки, така очите й изглеждали по-театрално.

Марлене Дитрих разполагала с много трикове, но най-прочутият бил премахването на кътниците, за да увеличи скулите! Зловещо, нали?

Носителката на Оскар Вивиан Лий не харесвала горната си устна и я увеличавала изкуствено като я очертавала с молив извън контура.

Вивиан Лий

Вивиан Лий

Грейс Кели

Грейс Кели

Именитата принцеса на Монако Грейс Кели започнала още тогава да скулптурира лицето си – използвала руж да придаде контур на скулите си и малко по-тъмен нюанс на ябълките. Днес скулптурирането е част от всеки професионален грим.

Доста сериозни жертви за красота!

Не че сега не се правят подобни подвизи от звездите от сцената и екрана. Само дето средствата и мащабите са други, а и често се постига обратен, комичен ефект.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg