Защо в Япония чистят основно дома си на 31 декември и задължително ядат спагети от елда?

0

Японците започнаха голямото почистване на домовете и колите си пред самата Нова година, което е стара традиция в Страната на изгряващото Слънце. Поверието да се освежи изцяло домът е, че цялата мръсотия трябва да остане в отиващата си година, а новата трябва да се посрещне в пълна чистота. Мнозина извършват този важен ритуал в последния ден, дори и в последните часове преди настъпването на новата година.

Япония, почистване, традиции, спагети от елда, миене на колаЖителите на Япония от самото начало на 31 декември старателно мият автомобилите си на двора. Сред японците напоследък се шири и шеговитото мнение, че тази година не следва да се влага много усърдие в чистенето, защото настъпва годината на свинята и стопанинът на дома трябва по достойнство да оцени лекия безпорядък.

За новогодишна украса японците използват „кадомацу“ – композиция от борови клонки, бамбук и папрат, която се поставя пред входа на дома, магазина или офиса. В жилищата по-често се използват „симекадзари“, които малко напомнят на коледен венец. Това украшение се прави от слама, японска папрат и плодове на вечнозеленото цитрусово растение померан (вид портокал). То се окачва на вратата, защото според поверието пази жилището от проникване на беди.

За Нова година в Япония е прието да се готви или поръчва в заведение „осети рьори“ – традиционни ястия от риба, скариди, сладък омлет с рибена паста или водорасли, приготвени по специален начин. Всяко от тези блюда се свързва с някакво пожелание за новата година – например за раждане на деца, за здраве или за добра реколта. „Осети рьори“ се сервира в специални кутии и може да се съхранява до няколко дни, което освобождава домакинята от задължението да готви на празника.

На 31 декември също е прието да се слагат в храната азиатски спагети от елда, смятани за символ на дълголетието. Те задължително трябва да се изядат докрай, за да живееш дълго и в крепко здраве.

След настъпването на Новата година японците се отправят към храм, за да извършат традиционния ритуал „хацумоде“ (първото посещение за новата година). Обикновено се избира храм, близък до дома, но мнозина предпочитат и по-значителни, макар и по-отдалечени. Така например най-големият шинтоистки храм Мейджи в Токио всяка година на 1 януари се посещава от около 3 млн. души.

Пътуванията зад граница за Нова година не са популярни сред японците. За тях това е семеен празник, който следва да се отбелязва близки роднини и приятели. Затова задръстени около Нова година са не летищата, а магистралите, водещи от Токио и големите градове към други части на Япония.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg