Защо се караме постоянно за пари

0

Често споровете вкъщи са породени от липсата или несъобразното харчене на пари, които искаме или не – ръководят повечето от делата ни. Каквото и да си говорим, тези проблеми съществуват дори и в най-добрите семейства, а кавгите понякога може да доведат до по-лоши последствия за някои двойки.

Семейните противоречия по въпроси, свързани с пари могат да започнат по всяко време и често са в допълнение към световната финансова криза, на която се дължат и много от проблемите на хората с доходите, които получават. В тази ситуация споровете с партньора за подобни теми изобщо не са случайни, а все по-често срещани при всички двойки. Начинът да се справим с проблемите е да ги разрешим по мирен начин, особено когато става въпрос за отношения с най-близкия човек.

За да избегнете конфликт, хубаво е да разберете какво точно е отношението Ви към парите.

Колкото и странно да звучи, всеки от нас гледа на парите по различен начин. Доказано е, че различното възприемане на финансовите средства в една връзка би могло да се превърне в непрекъснат източник на разправии. По този повод, група психолози определят

5 основни вида отношение към парите –

според някои те са за харчене, а според други – за пестене. С парите можем да поемаме и рискове или да се осигуряваме, но има хора, които смятат, че парите не са важни.

По този въпрос няма верен отговор, защото това е чисто субективно мнение за всеки един човек. Ако успеете да накарате парите да работят във Ваша полза, ще успеете и да избягвате нежелани конфликти с половинката си и още повече – ще работите в екип за постигането на спокойствие вкъщи.

защо се караме постоянно за париРазпределете бюджета

Първо отделете пари, които трябва да дадете за сметки, за да сте сигурни, че няма да закъснеете с тях.

Решете заедно кои са най-неотложните харчове       

Обмислете кои харчове са най-важни за следващите няколко месеца. Това ще Ви помогне в преценката колко точно бихте могли да заделяте от бюджета.

Водете счетоводство на похарчените пари

Когато имате проблем с парите, най-добре е да записвате за какво и колко пари са похарчени. Това действие понякога може да бъде досадно, но единственият начин да получавате нагледна информация за това къде отиват парите Ви, е писменият разчет.

Постигнете финансов синхрон

Както всеки от нас гледа на парите по-различен начин, така и всеки е свикнал да разполага с парите си по различен начин – едни са по-пестеливи, а други – не съвсем, но балансирането на семейния бюджет ще Ви помогне да избегнете или поне да ограничите споровете вкъщи, свързани с финансите.

И още по темата пари в delo.bg:

защо се караме постоянно за париЩастливи ли сме когато харчим пари?

 

защо се караме постоянно за париПризнаците, че никога няма да станете богати

 

защо се караме постоянно за париБългарите харчат най-много пари за любовници

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg