Защо обичаме да похапваме среднощ?

0

Изследователите от Brigham Young University са открили защо през нощта желанието ни да похапнем е по-голямо, отколкото през деня. Експерти смятат, че нездравословното хапване ни носи по-малко радост вечер, което ни кара да ядем повече!

fast foodУчените от университета провели експеримент с група доброволци, състояща се от 15 жени. Всяка от дамите трябвало да следва една и съща диета. В същото време специалистите провеждали върху жените магнитен резонанс, а по-точно функционален магнитен резонанс. Целта на проучването била да се покаже как мозъкът реагира на консумирането на различни продукти. Под внимание било взето абсолютно всичко – от леките хранителни продукти до продуктите от заведенията за бързо хранене или т.нар. fast food. А ето какви резултати получили в края на изследването!

Висококалоричните продукти, в това число мазните храни и fast food храните, произвеждат по-чести импулси, възприемани от мозъка като възнаграждение. Това означава, че тези нездравословни продукти, мозъкът ни интерпретира като по-добри и по-задоволяващи нуждите за нашето тяло. Това е така само сутрин. Вечер тези реакции са значително по-слаби и по този начин нивото на удовлетвореност намалява.

Fast-foodПрофесор Ланс Дейвидсън, съавтор на изследването, предположил също като други изследователи, че нивото на удовлетвореност от храната ще бъде по-високо вечер. Фактът, че е вярно точно обратното на това предположение, може да обясни преяждането вечер. Преяждането може да се дължи на факта, че продуктите, към които посягаме уморени вечер, не са достатъчно задоволителни за тялото ни, поне визуално. Ето защо ние се опитваме да ядем повече, докато тялото ни даде сигнал за удовлетворение – чувство, което тялото ни изпитва от храненнията през деня – обяснява авторът на изследването Травис Мастърсън.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg