Лесно може да се справите с манипулаторите, ето как

0

Със сигурност никой не обича манипулаторите, но те са сред нас и са незаобиколим фактор. Те обичат да Ви диктуват какво да правите, правят самооценката Ви ниска, поставят своите чувства пред и над Вашите, обичат да драматизират и предизвикват емоции. Борбата с манипулаторите е сред най-тежките, но пък не се отказвайте. Ето и няколко фрази, с които ще можете да ги блокирате.

манипулация, манипулатор, манипулаторите

Първата от тях трябва да започне с „Аз искам Вие да…“. По този начин ще прекъснете неговата собствена тактика и започвате разговор на неговия език.

“Мен ме ценят всички„, е реплика, която ще огорчи манипулаторите, тъй като те обожават хората, нямащи високо самочувствие. Затова направете всичко възможно, за да му покажете, че сте уверени в себе си.

Когато манипулаторите забележат, че имате проблем, то те ще се опитват да наложат своите емоции върху Вас. Тогава можете да им заявите просто “Не е нужно да решавате вместо мен”.

манипулация, манипулатор, манипулаторите

Една от най-силните думи е „Не“, ако успеете да я кажете твърдо и без излишна емоция, ще пожънете успех, тъй като ще откажете манипулаторите от спор. По-важното е да успеете да сдържите извинението си след изричането на този отговор.

Сред хобитата на този вид хора е да Ви натоварват със своите емоции, те биват често агресивни или обидени на нещо или някого. В подобен случай правилното решение за Вас е да успеете да се измъкнете от подобен разговор и да се предпазите от негативността, с която може да Ви облъчат. Кажете им „Първо се успокойте, а след това  ще продължим”.

Съсредоточете се върху собствените си нужди и ги изразявайте свободно на глас. С фразата “Най-доброто, което мога да направя точно сега е…” съвсем учтиво ще откажете амбициите им да подчертават личната линия на поведение.

манипулация, манипулатор, манипулаторите

Ако искате разговорът да продължи според вашата преценка, то просто кажете „Вашето поведение е неприемливо“. Тогава можете да си тръгнете или да останете и да отстоявате позицията си.

“Трябва да ти е много зле, за да се нахвърляш така върху мен“. С тази реплика просто ще разкажете играта на манипулатора. Едва ли има по-благородна фраза, но пък тя признава неговия страх, тъга или гняв.

Манипулаторите са вид хора, които се радват, щом Ви изкарват от равновесие. Тогава просто трябва да останете спокойни и да кажете репликата „Замълчи!“. Не спорете и не дишайте тежко, а се дръжте съвсем нормално. Така ще покажете, че сте трудна тяхна жертва.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg