Витамини на хапчета вредят повече, отколкото помагат

0

Голяма част от хората смятат, че витамините са добавки към храненето, които са полезни за здравето и като ги пият под формата на таблетки правят нещо добро за себе си. Аз също съм от тези хора, затова си признавам, че се изумих от информацията, че всъщност това май не е съвсем така. Оказва се, че пиенето на витамини всъщност носи повече вреда, отколкото полза, тъй като води до увеличаване на рисковете от рак и сърдечни заболявания.

Витамините на хапчета носят повече вреди отколкото ползиДо този извод достигнаха група от американски учени, които са си поставили за цел да анализират изследвания от последните 30 години по темата за витамините. Резултатът от работата им е, че вместо позитивен, витамините на хапчета имат по-скоро негативен ефект върху човешкото здраве, ако се приемат във високи дози. Екипът е разгледал много обстойно действието на три групи от витамини – таблетки витамин Е, фолиева киселина и бета-каротин. Резултатите до които учените са достигнали са, че фолиевата киселина, която се препоръчва по време на бременност срещу болестта спина бифида, а освен това се пие при сърдечно-съдови заболявания и полипи на дебелото черво, всъщност може да е и опасна. Ако се приема в големи дози, тя увеличава броя на опасните полипи, а едно от направените изследвания показало, че нейните големи дози увеличават с 56 % риска от рак.

Витамините на хапчета носят повече вреди отколкото ползиИзследванията по отношение на бета-каротина са показали, че при предозиране също се стига до увеличаване на опасността от заболяване на рак на белия дроб, но така също се увеличава и риска от сърдечни заболявания с 20 процента. Още едно от изследванията, което е проведено за период от 14 години в САЩ сред общо 35 000 души, е показало, че рискът от рак на простатата се увеличава със 17 % при прием на големи дози витамин Е.

Мащабното изследване започнало преди 20 години, за да докаже дали твърдението, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, са по-малко засегнати от онкологични заболявания. На определен етап от изследването, учените решили да проверят дали витамините, които се приемат под формата на хапчета и са масово разпространени по света, ще имат още по-добър ефект и няма да допринесат за снижаването на риска от заболеваемост още повече. Резултатите обаче, показали точно обратното.

Витамините на хапчета носят повече вреди отколкото ползиУчените са категорични, че тези данни в никакъв случай не трябва да предизвикват страх у хората по отношение пиенето на допълнителни витамини и минерали. Най-важното е те да бъдат в правилни дози и да не се прекалява. Най-ценните витамини обаче се съдържат в храната и те не могат да бъдат заместени с такива на таблетки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg