Украйна забрани участието на руската представителка в Евровизия 2017

0

Украинските власти забраниха достъпа в страната за срок от три години на руската певица Юлия Самойлова. По този начин тя няма как да вземе участие в конкурса Евровизия 2017, който ще се проведе през месец май 2017 г. в гр. Киев, предават световните агенции.

Документите са били подготвени от Службата за сигурност на Украйна /СБУ/. От ведомството се опасяват, че евентуално разрешение за влизане на Самойлова в страната може да предизвика остри протести.

Претенциите към руската изпълнителка, която се придвижва на инвалидна количка, са за участието й в концерт в Крим през лятото на 2015 година. Според СБУ, певицата е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, според което чужденците трябва да получат специално разрешение за посещение на полуостров Крим, след като той бе анексиран от Русия.

Европейският съюз за радио и телевизия /ЕСРТ/ чрез официалния си сайт изразява разочарование във връзка с решението на украинските власти за забрана на достъпа до страната за представителката на Русия Юлия Самойлова:

„Ние трябва да уважаваме законите на страната домакин на конкурса, но при все това сме дълбоко разочаровани от това решение, тъй като считаме, че то противоречи на духа на конкурса и на осигуряването на инклузивна среда, лежащи в основата на неговите принципи.“

По-рано официалният представител на ЕСРТ Дейвид Гудман изтъкна, че европейската медийна организация е на мнение, че може да бъде намерено решение на случая. По този начин „всички делегации ще могат да пристигнат в Украйна за участие„. Той отбеляза, че били получени предварително уверения от страна на украинските власти, че всички желаещи да посетят песенния конкурс Евровизия 2017, които не представляват заплаха, могат да го направят свободно, като тяхната безопасност ще бъде гарантирана.

Популярният руски изпълнител Филип Киркоров предложи всички участници на тазгодишното издание на Евровизия 2017 в Киев да посветят песните си на руската участничка Юлия Самойлова, на която бе отказан достъп до Украйна.

Киркоров ще инициира и флашмоб в инвалидни колички в знак на солидарност с певицата. Ето част от изявлението му:

„Бих предложил на всички колеги от занаята, на всички неравнодушни към жестокостта и човешките унижения люде, да се подпишат под моето обръщение към участниците в Евровизия 2017, към всички, които ще гастролират на сцената в Киев, да кажат преди изпълнението си едно много важно изречение: „Тази песен се изпълнява в чест на Юлия Самойлова, девойка-инвалид, от която тук се страхуват!“ Вече помолих своя адвокат Александър Добровинский да подготви текста на обръщение, което искам да разпратя из цялата страна и към всички участници в Евровизия 2017.“

Филип Киркоров инициира флашмоба изцяло в подкрепа на Самойлова, като лично той ще се снима в инвалидна количка и допълва:

„Бих искал моят пример да бъде последван от всички колеги“.

В Кремъл се надяват властите в Киев да преразгледат решението си да забранят достъпа до територията на Украйна в период от три години за руската участничка в конкурса „Евровизия-2017″ Юлия Самойлова, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. Той изтъкна, че забраната за участие на Самойлова не е дошла от „Евровизия„, а от страна на Киев.

„По наше мнение тя е абсолютно несправедлива, неудачна и ние все пак се надяваме, че тя ще бъде отменена.“

Източник: БТА

Вижте и чуйте изпълненията на всички участници в песенния конкурс Евровизия 2017:

Евровизия 2017Евровизия 2017 – всички участници и песните им

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg