Странният случай на Ашли Медисън

3

Животът е твърде кратък – позволи си една афера!“ Това пише под логото на най-голямата интернет страница за кръшкачи – „Ашли Медисън“. На всеки няколко секунди на сайта се регистрира по един нов похотливец.

Определящият себе си като „социалната мрежа за обвързани“ сайт „Ашли Медисън“ съдейства на семейни мъже и жени да намерят подходящ партньор за изневяра или извънбрачна връзка. Силно критикуван в американските медии през годините, с над 40 милиона регистрирани потребители в 36 страни, сайтът се радва на огромен финансов успех. Само за месец чистите приходи възлизат на над 200 хил. долара.

„На всеки 5 секунди се регистрира по един нов потребител. Ние сме най-бързо развиващата се социална мрежа след Фейсбук“,

казва изпълнителният директор за Европа Константин Дитрих пред „Дойче Веле“.

Сайтът започва в Канада, където е и седалището на фирмата-собственик, но главоломно, само за 5 години навлиза в Европа, Азия и Латинска Америка. Милиони женени мъже и омъжени жени са успели да срещнат нещо „странично“ без знанието на своите половинки. Самият сайт е насочен предимно към мъжката адитория. Регистрираните мъже съставляват над 70% от всички регистрации. Сайтът е безплатен за жените и платен за мъжете – за да започнете разговор с жена са Ви необходими кредити, които купувате с кредитната си карта.

ashley madison, Ашли Медисън

И така, всичко за „Ашли Медисън“ изглеждаше перфектно до 15 Юли 2015 г. когато група хакери, определяща себе си като „нравствена организация“ заяви, че е хакнала сайта и е източила цялата налична база данни – регистрации, имена, кредитни карти , имейл адреси и пощенски кодове. Те заплашиха собствениците, че ще публикуват данните онлайн, ако сайтът не бъде затворен в рамките на един месец.

Създателите на сайта упорито отричаха да се е случило нещо подобно в опит да успокоят своите потребители. На 15 август хакерите публикуваха над 10 ГБ данни от сайта, милиони имейл адреси, информация за кредитни карти, лични данни, адреси, пощенски кодове, истински имена и др. Анализатори, запознали се с поверителната информация потвърдиха, че публикуваните данни са автентични. В опит да замаже огромния скандал, от „Ашли Медисън“ само потвърдиха, че е имало „пробив“, и че работят с властите по случая.

Мигновено в мрежата се появиха сайтове, в които може да се провери по имейл, кредитна карта, адрес, пощенски код или име, дали даден човек е имал регистрация в сайта. Тъй като всяка регистрация на кредитна карта изисква точно тези данни, се оказа, че милиони потребители са „лъснали“ като похотливци.

ashley madison, Ашли Медисън

CNN успя да намери имената на редица политици, кметове, дори пастори, които са имали акаунти в сайта за кръшкачи. Скандалът е огромен и тепърва се разраства. От ФБР са потвърдили, че в сайта е имало над 10 000 регистрации от имейли с окончанието .gov (държавна администрация).

В момента от „Ашли Медисън“ се опитват чрез съдебна заповед да затворят сайтовете, предлагащи преверка на базата данни изтекла в интернет, но това най-вероятно няма да се случи.

А дали някой Ваш познат е имал регистрация? Малко вероятно. Сайтът никога не е имал версия за България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

  1. Някой би казал, че така им се пада.. но дали не са изнудвали сайта за пари преди това? Хакерите рядко действат от „нравствени“ подбуди.-..

Коментирай в Delo.bg