В очакване на зрелищна Кървава Луна

0

Очакваното на 28 септември пълно лунно затъмнение ще бъде изключително зрелищно, тъй като за първи път от три десетилетия ще бъде в съвпад със суперлуние – това е моментът, в който Луната се доближава най-близо до Земята.

На 28 този месец Луната ще бъде необичайно ярка и голяма, цялата обагрена в алено червено. Затъмнение, което да съвпада със суперлунието не е наблюдавано от 1982 г. Ако сега го пропуснете, то може да го наблюдавате пак през 2033 г., категорични са в годината от американската космическа агенция НАСА.

кървава Луна

Освен в Европа и Западна Азия този невероятен съвпад може да се наблюдава още от Африк, Южна и Северна Америка и Източния Тихи океан.

В началото е пълнолунието, след това се добавя към него най-близката лунна точка по нейната елиптичната орбита около нашата Земя, заради което ще ни се струва 14 на сто по-огромна в диаметър. Ето това е т.нар. Суперлуна. Сега това явление ще бъде в комбинация с лунно затъмнение, когато естественият ни спътник минава зад нашата планета и така се получава червеникавият оттенък. Какво повече да очакваме от едно лунно затъмнение по време на Суперлуна?

По време на лунното преминаване през перигея на орбитата й спътникът на Земята ще се доближи на едва 363 700 км до планетата ни. Сравнено с апогея – най-отдалечената точка на орбитата, Суперлуната в перигей може да ни изглежда до трийсет пъти по-ярка.

Кървава Луна

Ще станем свидетели на едно невиждано и специфично явление, най-малкото защото не може да бъде наблюдавано често. От началото на 20-ти век е имало едва 5 затъмнения, съвпадащи със Суперлуние – през 1910 г., 1928 г., 1946 г., 1964 г. и 1982 г.

При лунното затъмнение естественият ни спътник не изчезва, а потъмнява внезапно и се превръща в червена Луна заради пречупване на светлината в земната атмосфера. Ето защо и такава Луна често е назовавана Кървава Луна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg