Слаби или не толкова слаби модели?

0

Като заговорим за мода, едно от нещата, което асоциативно ни идва в представите, са моделите. Тук веднага е коректно да се направи важно уточнение – възприетият у нас термин „манекен” – всъщност в основното си значение е куклата, която служи за реклама на витрината на магазин. Въпреки, че „манекенка” доби популярност и се възприе масово, по-етично и по-прецизно е дефилиращите дами да бъдат наричани „модели”.

модели, анорексияПрез последните години се заформи дискусия в модните среди относно параметрите на телесното тегло на някои модели. През 2006 година трагично умират една след друга две сестри от Уругвай, работещи като модели. Причината – усложнения вследствие анорексия – подтиква недоволни срещу тази болест да възнегодуват срещу болнавия и прекалено слаб вид на повечето млади момичета. Стига се до там, че държави като Израел, Испания и Италия забраняват използването на такива момичета както в дефилета, така и във фото сесии. Тази година напролет и Франция се присъедни към тях, като инкриминира деянието, предвиждайки кумулативно наказание 6 месеца лишаване от свобода плюс глоба от 75 000 евро за агенция, която използва „анорексични” модели.

Каква всъщност е тезата в случая и има ли монетата две страни, както в повечето житейски хипотези?

модели, анорексияИзкуството на модата е част от културата на едно общество. То изгражда представите на дизайнера посредством специфичния за жанра си език – материи, кройки, текстури – за да се получи един финален художествен образ, който внушава определено послание, определено емоционално състояние. Освен всичко това, модният продукт си има и чисто комерсиален адресат.

Един основен постулат в горния ред на мисли повелява, че моделите представят дрехите, а не обратното. Дизайнерите не биха могли да съществуват чисто битийно, ако не успяват да продадат произведенията си. Когато дрехите падат свободно и красиво, те хващат по-лесно окото на зрителя и го превръщат в евентуален клиент. Дългите и фини тела на слабите момичета се справят с това предизвикателство без особени усилия.

Големите професионалистки в бранша се движат на подиума като газели и материите оживяват при всяко тяхно движение. Моделът трябва да изчезне, за да блесне дрехата!

Не са малко, и то топ дизайнерите по света, които дори не търсят за дефилетата си красиви момичета, а често се спират на такива с андрогенно излъчване. Красивото женско тяло със съблазнителни форми разсейва погледа на публиката и затруднява връзката дизайнер – клиент. Разбира се, това е и въпрос на вътрешно естетическо усещане, а слабите форми дават усещане за магичност и призрачност. За съжаление не всички дрехи, направени и представени от слаби девойки, биха стояли по същия начин на дами с повече килограми и възголеми пропорции. Но за това си има стилисти, чиито професионални съвети не са излишни никому.

За анорексията. Другият аргумент.

модели, анорексия, Снежана ОнопкаАнорексията не е задължително свързана с професията на модел и обратното. Заболяването има преди всичко психологически причини и някакси не е коректно да се обвинява модния бранш за нарастването на такива случаи сред младите момичета. Забраните и наказанията няма да спрат нито анорексията, нито булимията. Необходими са съвсем други мерки, и то със съответната обществена подкрепа.

Още има актуални световни топ модели с неприемливо малки размери и нездраво изглеждащи тела – Снежана Онобка (45кг.!), Джемма Уорд, Олга Шерер. Не е сигурно обаче, дали модната публика се впечатлява от това и няма никакъв проблем, ако момичетата са здрави. Просто някои девойки са природно слаби и изглеждат добре именно в подобно амплоа. Би било далеч по-нездравословно те да са принудени да гонят някакви неестествени за тях килограми.
А иначе… идеалните форми са някъде по-средата, като на недостижимата Синди Крауфорд, която на 49 години пусна снимки без фотошоп!

Синди Крауфорд

Синди Крауфорд заедно с Ясмин Ле Бон, Наоми Кембъл, Ева Херцигова и Хелена Кристенсен по време на снимките на „Girl panic“ на Дюран Дюран

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg