Синдром на родителското отчуждаване – „лудост за двама“, при която жертва е детето

0

Синдромът на родителското отчуждаване (PAS – Parental Alienation Syndrome) е психическо състояние, което засяга детето на родители в процес на раздяла или развод. Самото състояние е продукт на съдебната система, твърди клиничният психолог Галина Кубратова. Този синдром се получава при една много тежка фамилна война, когато единият родител употребява детето, за да накаже другия родител за това, че са се разделили, че е изоставен.

Синдром на родителското отчуждаване„При този психологически феномен съзнанието се преработва така, че детето само да избере да прекрати отношенията с другия родител. Прекъсва връзката по свое желание, защото изпитва гняв, страх, ужас от него и не желае да го вижда. Това дете само избира пътя си на омраза и отхвърляне на родителя. Това психолозите го наричат „лудост на двама“, т.е. детето става част от лудостта на родителя, който е наричан АГРЕСОР, а потърпевшият родител е МИШЕНА на яростна омраза на другия родител“ – 

споделя психологът Галина Кубратова, която има над 15-годишна практика със случаи на Синдрома на родителското отчуждаване.

PAS има три нива:

ЛЕКА СТЕПЕНдетето търпи посещения, но е критично и грубо към родителя-мишена;
СРЕДНА СТЕПЕНотчуждаването е дълбоко и детето бяга от родителя-мишена;
ТЕЖКА СТЕПЕНвраждебността стига до параноя, детето се стреми да нарани физически намразения родител.

„От 5 до 10 процента от тези деца развиват PAS. Не всички родители, които се разделят са абсолютно повредени и си побъркват децата“ – 

категорична е Кубратова.

Повечето родители са безотговорни, защото не са щастливиДетето Ви не иска да остане само вкъщи? Ето как да му помогнете да победи страховете си

Един от методите за отчитане на PAS е установяване на това, което чувства детето и начинът, по който то говори. Вариантите са няколко:

НЕСЪОТВЕТСТВАЩИ НА ВЪЗРАСТТА ИЗРАЗИ (пример – „Аз не искам да виждам баща ми, защото той ме тормози физически и системно. Вчера се чухме и му казах да изпрати издръжката до банката на мама.“)

ИНДИРЕКТНИ АТАКИ (пример – „Татко смята да ме води на екскурзия в чужбина следващата седмица, но ако е негов ред… Ти си егоистка, баща ми има право!“)

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИЗРАЗИ, КОИТО ПОСТАВЯТ НА ПИЕДЕСТАЛ ОБИЧТА КЪМ ОТЧУЖДИТЕЛЯ (пример – „Ако някой иска да ме тормози, баща ми ще се изправи срещу него и ще направи каквото той си поиска, защото моят баща си е мой баща и аз имам правото да правя каквото той иска!“)

ИЗРАЗЯВАНЕ НА СТРАХ (пример – „Аз искам да си тръгна от баща ми, уплашен съм, не искам да го виждам, не искам да се качвам в неговата кола, защото той иска да ме убие!“)

ИЗРАЗЯВАНЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА ДИСТАНЦИЯ С ОТЖУЧДЕНИЯ РОДИТЕЛ (пример – „Ако ти не ми дадеш това, което аз искам, ще отида в съда и ще кажа, че ме тормозиш. Ти не си моя майка! Единственото нещо, което искам е да си взема колелото от къщата ти!“)

ЕМОЦИОНАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ (пример – „Преди ходехме да се пързаляме на място, което мама обичаше, но баща ми каза, че не иска да ходим там. Той каза, че приятели на мама също ходят там.“)

ПРОТИВОРЕЧИВИ ИЗРАЗИ (пример – „Мамо, ти си фалшива, лъжеш много и ти личи, гадна лицемерка си… Съжалявам, съжалявам, мамо!“)

ДВА НАЧИНА НА ИЗРАЗЯВАНЕ (пример – „С теб аз съм лоша, а с татко не съм. Татко казва така, а той никога не лъже!“)

родители10-те закона за всички родители

 

В последните години броят на разводите и споровете за родителски права у нас расте лавинообразно. Рисковете за децата са много големи. Ако са момчета, могат да попаднат в компании, където се приемат наркотици, или да започнат да бягат от училище. Ако са момичета, рисковете може да са тежка депресия и ранно забременяване.

„Засегнати от PAS при родителите са предимно бащите. До 90 на сто от засегнатите родители са татковци, на които децата са отнети. В останалите случаи майки са засегнати от синдрома, но потърпевши и в двата случая са децата“ – 

категорична е Галина Кубратова.

децата, родители10 родителски фрази, които разбиват психиката на детето

У нас на този етап може да се инициира съдебно производство за психическо насилие над дете единствено по Закона за домашното насилие. Това може да направи пострадалото лице като подаде молба до Агенцията за закрила на детето или родственик на потенциалната жертва на Синдрома за родителското отчуждаване. Ако съдът постанови решение при кого да остане детето, но след време се установи, че този родител го настройва срещу другия, може да се заведе нов процес за промяна на попечителството.

Борбата срещу Синдрома на родителското отчуждаване е трудна, но преодолима. Може да се помогне, ако още в начална фаза с детето се заеме квалифициран специалист. Ясно е едно: ако на дете с открит Синдром на родителско отчуждаване не бъде помогнато навреме, състоянието му може да излезе от контрол, а последващите му действия и постъпки да бъдат с висока степен на обществена опасност.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg