Повече секс – по-здраво сърце

0

Сексът рядко предизвиква инфаркт – хората, преживели инфаркт на миокарда, могат да имат сексуални контакти, без да се страхуват за здравето си, сочат резултатите от ново изследване.

Свързаният със сексуалната активност риск за сърцето безпокои много хора, преживели инфаркт, но статистическите данни не подкрепят подобна тревожност.

„Въз основа на данните, които събрахме, е съвсем малко вероятно сексуалната активност да предизвика инфаркт на миокарда“,

заяви ръководителят на изследването Дитрих Ротенбахер от университета в Улм, Германия, който е експерт по епидемиология и медицинска биометрия.

sex, секс, здраве

Получените резултати показват, че сексуалната активност включва умерена физическа дейност, сравнима с усилията при изкачване стъпалата на два етажа или при забързано ходене.
Изследването обхванало 536 души на възраст между 30 и 70 години, които са преживели инфаркт на миокарда. Целта била да се изследва сексуалната им активност през първите 12 месеца след получен инфаркт на миокарда и да се определи връзката между честотата на сексуалните контакти, инфарктите и инсултите. Участниците трябвало да попълнят въпросник. 14,9 на сто от тях не посочили никаква сексуална активност през този период, а 4,7 на сто заявили, че правили секс веднъж месечно. Малко повече от 25 на сто уверили, че правили секс поне веднъж седмично, а 55 на сто – няколко пъти седмично.

В рамките на 10-годишното изследване бяха регистрирани 100 инфаркта или инсулта сред участниците, но сексуалната им активност не бе рисков фактор, отбелязаха учените. Едва 0,7 на сто от участниците посочили, че имали сексуален контакт по-малко от един час преди получения инфаркт. За сравнение над 78 на сто казали, че последният им сексуален контакт бил повече от 24 часа преди получения инфаркт.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg