Робот ще се грижи за домашни любимци (видео)

0

Никога повече няма да Ви се налага да молите съседа или най-добрия си приятел да наглежда любимеца Ви, когато сте в отпуск. Учени от Канада се погрижиха това вече да не се случва като създадоха робот-компаньон на котки и кучета. Той ще полага грижи за домашни любимци, ако стопанинът им не си е вкъщи.

Ако кучето Ви е привързано към Вас много, знаете, че обикновено следи и за най-малкия шум пред вратата, преди да се върнете, върти се в кръг, когато излизате без него, издава мили звуци дълго време, след като сте напуснали дома. Е, специално разработеният робот е именно за това – кучетата и котките да не изпадат в депресивни състояния, а и за да се грижи за домашните Ви любимци.

Какво представлява роботът, чието име е Petbot? Уредът може да бъде оприличен на циклоп. Петбот е с бял корпус, черни уши, уста и … едно око. Най-голямото му удобство е, че е свързан с интернет посредством камерата, която е на мястото на едното му око. Чрез широкообхватната камера с оптика тип „рибено око“, стопанинът всеки един миг знае какво прави неговият домашен любимец. Всекидневието на кучето или котето излиза на екрана на смартфона в реално време като по този начин Petbot дава възможност за реален контакт с животното.

робот за кучета и котки, Petbot, Петбот, домашни любимци

Роботът разпознава четириногото със специална система за лицево идентифициране. Щом почувства, че кучето е тъжно и не достатъчно активно, Petbot го предизвиква да се движи. Вика го с глас, записан от неговия стопанин. Камерата прави selfie при всяко едно подобно взаимодействие. Селфито се праща автоматично до смартфона на собственика, а кучето получава лакомство, което пада от устата на Петбот. Именно благодарение на тази система за възнаграждения стопаните могат от разстояние да продължат дресировката на  домашните си любимци. Самото подаване на лакомствата е контролирано, за да бъде избегнат рискът от наднормено тегло на животинчето.

Роботът-компаньон може да утешава котки, категорични са създателите му. Единственият проблем е в това, че според данните от скорошно изследване котаците и маците понасят доста добре отсъствието на собствениците си. 🙂 И все пак, на Petbot се залага много. Очаква се да излезе на пазара през май догодина, а цената му да е 149 долара.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg