Съпрузи на преклонна възраст носят имената на последните мощни бури в САЩ – Ирма и Харви

0

Две природни бедствия нанесоха невиждани щети на южните американски щати в последните дни.

Стихията Харви доведе до чутовни наводнения в щата Тексас, а ураганът Ирма бушува от неделя сутринта във Флорида.

Ирма и Харви

Ирма и Харви Шлутър в началото на брака си…

Специалистите твърдят, че е истинска рядкост два мощни урагана да вилнеят паралелно почти на една и съща територия. Събитието е толкова рядко срещано, колкото и съпружеска двойка, която носи имената на двете бури – Ирма и Харви. Двамата са женени от 75 години.

Той е бивш бръснар – Харви Шлутър, и през юли чукна 104 години. Неговата благоверна съпруга Ирма Шлутър ще остарее с още една година през ноември и ще стане на 93. И двамата живеят и до днес в град Споукейн, щата Вашингтон.

Заедно си спомнят исторически събития, случили се през 75-годишния им брак – Нийл Армстронг и неговата лунна разходка, покушението на президента Джон Кенеди и много други. Никога обаче не им се е случвало да станат свидетели на две големи природни бедствия, каквито са бурите, поразяващи успоредно южните части на САЩ, а още повече, че носят малките им имена!

Обяснението, колкото и да е странно, звучи доста логично. От преди 38 години в Световната метеорологична организация бурите над Атлантическия океан се кръщават с женски и мъжки имена. Има 6 списъка с названия, които се ползват за кръщаване на природните бедствия на лотариен принцип. Имената на ураганите и бурите, които са довели до много загинали, ранени и поражения, се премахват от този списък и никога повече не се ползват. На тяхно място се вписват други имена, които започват със същата буква.

Ирма и ХарвиЗа първи път името Харви е било ползвано през 1981 г. Бедствия на негово име са били кръщавани шест пъти. След него винаги следвало името Ирен. Но преди 6 години Карибите бяха връхлетени от урагана Ирен, засегнати бяха и редица градове по източното американско крайбрежие. Ето защо името Ирен бе изтрито от списъка и в него дебют направи Ирма. Малко е да се каже впечатляващ дебют за щетите, които нанесе ураганът Ирма и най-вероятно това име няма да се появи повече в списъците с имената на ураганите.

Името Ирма произхожда от латински и значи „благороден“, а старонемското му значение е „богиня на войната“. Харви пък идва от келтската история и значи „воин“ и „жаден за бой“.

Ирма и Харви

и днес, 75 години по-късно!

Ирма и Харви нямат биологични наследници. Те много пъти са ставали приемно семейство. Отглеждали са наведнъж по четири, но понякога се е случвало да са пет или шест. Много от момчетата и момичетата, които основно са били с физически недъзи и в неравностойно положение, са поддържали връзка с тях и дори ги наричали мама и татко.

„С Харви с удоволствие отглеждахме всяко едно от децата като приемно семейство. През всичките тези години сме имали щастлив брак“ –

споделя Ирма и твърди, че няма специална тайна за това как двамата са живели в мир и разбирателство 75 години, но пък съветът ѝ е безценен:

„Живейте всеки ден. Просто вземете в ръцете си всеки един ден и го изживейте пълноценно.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg