Роботи сменят манекенки на подиума и готвачи в кухнята

0

След като вече в delo.bg Ви разказахме за това как роботи-сперматозоиди водят до край на безплодието, как роботи играят с децата ни на криеница и как роботи ще наглеждат домашните ни любимци докато сме на работа, наскоро учени доказаха след задълбочен анализ и кои са най-застрашените професии от роботите. Според изследването това са магазинерите, манекенките и готвачите или професиите, свързани с обработване на данни, повтарящи се умения и ръчно вписване на информация.

роботи стават манекени, готвачи и магазинери

1/4 от професиите в световен мащаб ще бъдат изпълнявани от хуманоиди, твърдят от „Бостън кънсълтинг груп“ в следващите 9 години. Според друго, независимо проучване на специалисти от университета в Оксфорд най-вероятно в средата на следващата декада на 21 век вече всяка трета съществуваща днес професия ще бъде застрашена от инвазията на роботите.

В пълна неприкосновеност и безопасност са професии като учители, лични треньори и лекари. Няма място за притеснение и при заетите в научните, творческите и предприемаческите области. Дори нещо повече, хората заети в гореизброените сфери могат само да се облагодетелстват от хуманоидите. Що се отнася до икономистите, учените твърдят, че тяхното положение е несигурно. Други силно застрашени са техническите сътрудници, библиотекарите, ангажираните с продажба на телефони и техника, както и застрахователите.

роботи стават манекени, готвачи и магазинери

Това, което бави инвазията на роботите е, че масово по света хората продължават да търсят и да държат на вербалното общуване – нещо, с което роботите не се справят, засега. Ето защо в безопасност на този етап са и болногледачите и мениджърите.

Никой не отрича предимствата на роботите – те нямат нужда от отпуск, не се разболяват, дори не ходят до тоалетна, за да се откъсват от служебните си задължения. Грешни са и прогнозите за роботите и тяхното нашествие в света ни, правени през 30-те години на миналия век. Още преди 85 години Джон Мейнард Кейнс е предупредил света за „новото заболяване“ на „технологичната заетост“, застрашаваща идните поколения. Кейнс дори е дал прогноза и за петнайсетчасова работна седмица. Има вероятност обаче, Кейнс да не е допуснал грешка, а просто да е изпреварил времето си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg