Мебели и уют за дома от… рибни отпадъци

0

Отпадъците от риба са голям проблем на околната среда в световен мащаб. За пример: в рамките на една календарна година само в Съединените щати обратно в океана се изхвърлят над един милиард килограма отпадъци от риболова. Със сигурност дизайнерите не могат да се справят с този проблем, но пък могат да предложат начини за трансформиране на промишлените отпадъци, също Ниенке Хугвлит. На Холандската дизайнерска седмица тя представи своята оригинална серия от мебели и аксесоари, сътворени единствено от рибни отпадъци.

мебели от рибни отпадъци

Да, познахте! Новата мода за интериорен дизайн тръгва от Ниската земя (Нидерландия), след като Ниенке Хугвлит започна да произвежда бутикови артикули за дома от рециклирани рибни остатъци.

мебели от рибни омебели от рибни отпадъцитпадъци

Талантливата Ниенке е измайсторила стол и дори е „изтъкала“ килим само от отпадъчната кожа на сьомга, която й е била дадена (без да плати и цент) от специализирани рибни магазини в родния й град Делфт, Холандия.

мебели от рибни отпадъци

Любопитен е методът за изработка на малката мебел и съшиването на постелката за под? Ниенке ръчно отстранява люспите. Веднага след това кожите преминават през специална обработка с олио, а после се оставят напълно да изсъхнат. Получава се изключително здрав материал, който може да бъде разтеглян. Именно по този начин Хугвлит е изработила един оригинален сгъваем стол, който освен на терасата за отдих, може да се използва и за риболов.

мебели от рибни отпадъци

За да сътвори малкия килим, младата дизайнерка просто е съшила прилежно на ръка парчетата изсушена сьомгова кожа. Проектът на младата дизайнерка носи тематичното име „Re-sea Me“.

мебели от рибни отпадъци

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg