Ползата от цитирането, как и кога да го прилагате

0

Цитирането на мъдрости си е важна част от аргументацията на всяка публична реч. Това е имиджово умение, използването на което си има редица предимства. Дали ще произнасяте реч, презентация или ще имате интервю по телевизията, е без значение. Важното е да осъзнаете ползата от цитирането и да свикнете да го прилагате, защо не и във всекидневното си общуване. Когато вмъквате в изказването си чужда мисъл, вие всъщност подсилвате вашата собствена, тоест изразявате идеята си с други думи. А щом авторът е и популярен, това означава, че Вашата аргументация е вън от съмнение. Все пак е необходимо да се спазват някои правила при цитирането, за да не изпадате в неловки ситуации и да не постигнете обратен ефект.

цитирането, цитат, как да цитираме

Задължително е, когато използвате цитат, да споменете точно автора. Още по-добре би било, ако и знаете нещо за него, дори това да не бъде споменато в изказването ви.

цитирането, цитат, как да цитирамеВ случая Вие самите ще имате необходимата самоувереност, която ще направи изявата ви по-убедителна. Избягвайте думи като: „Някой беше казал, че…” – ако не сте сигурни в авторството на мисълта, по-добре си я спестете, дори и добре да подсилва вашата идея. Освен това източниците на информация за мисълта и автора трябва да бъдат изключително солидни и вън от всякакво съмнение.

Когато се готвите предварително за публична изява, помислете добре и си запишете на лист онези цитати, които смятате да използвате. Прочетете си ги непосредствено преди изказването, емоцията при такива изяви често ни кара да блокираме дори за неща, които знаем много добре.

Избраните цитати могат да подкрепят тезата Ви, но може и като контрапункт пак да се постигне някакъв убеждаващ ефект. Всичко зависи от това кога и как ще вмъкнете чуждата мисъл. Да започнете изказването си с цитат е добре, но може и да стане комично. Особено ако цитираната мисъл е с висок интелектуален заряд и е от популярен автор, така сами си вдигате летвата и последващата аргументация би следвало да бъде достатъчно убедителна. Това поне ще очаква аудиторията от Вас.

цитирането, цитат, как да цитирамеПодобна е причината завършването на речта с цитат да не бъде особено препоръчително. Финалът на изказването е добре да бъде с ваши лични мисли, оформящи окончателно конкретната позиция. Ако завършите с цитат, рискувате да оставите неубедително впечатление. Затова цитирането е най-добре да бъде в основната част от изказването, тогава когато правите някакво междинно обобщение. Направете си труда да проучите пред каква публика ще говорите и дали авторите, които възнамерявате да цитирате, са познати на хората. Разбира се, има общочовешки мисли от широко известни автори, но пък тематичният подбор изглежда по-професионално. Тоест една твърде популярна и следователно твърде цитирана фраза едва ли ще предизвика впечатляващ ефект в тезата Ви. Могат дори да Ви вземат за празнодумец, ако неадекватно използвате клишета без никаква връзка с темата.

цитирането, цитат, как да цитираме

Записвайте си в компютъра мисли, които са ви впечатлили или вдъхновили. Това, че са предизвикали у вас определена емоция, ще ви помогне да ги запомните по-лесно. Направете си например мисъл на деня или на седмицата, това ще ви зареди с енергия и ще подобри уменията ви за цитиране. Много е важно как ще произнесете цитата. Тук е необходима и доза артистичност и правилна интонация. Обмислете ги предварително съобразно това какво целите – драматизъм, респект или просто да разведрите атмосферата с нещо хумористично. Направете лека пауза след цитата, за да усетите реакцията на публиката, давайки й време да осмисли мисълта.

Използването на чужди мисли си е добра аргументация, но с тях не бива да се прекалява. Все пак изказването трябва да си остане ваше и да ви изгради имиджа, към който се стремите. Цитирането е умение, върху което може да се работи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg