Подсладените напитки – причинител на много болести

0

Не за първи път се говори за захарозата или фруктозата в подсладените напитки, които отдавна са определени като главен причинител за увеличаване на риска от развитие на редица сериозни болести. Резултатите от ново представително проучване са категорични – тези напитки водят до затлъстяване и увеличават риска от сърдечносъдови болести и диабет тип 2.

Известно е, че човешкият организъм усвоява по различен начин захарозата и фруктозата, които често са използвани в комбинация при производството на газирани напитки и плодови сокове. Ръководителят на изследването, експертът по хранене и епидемиология от Харвардския университет д-р Франк Хю се надява, че хората ще намалят консумацията на подсладени напитки, тъй като върху етикетите им вече ясно са обозначени съдържащите се в тях захари.

Получените резултати разкриват спешната необходимост от обществена здравна стратегия за ограничаване консумацията на тези напитки„,

увери експертът.

В проучването участие взели 84 628 жени в периода 1980 – 2010 г., а 42 908 мъже са проучвани в периода 1986 г. – 2010 г. Нито един участник не бил засегнат от диабет, сърдечносъдово заболяване или рак в началото на изследването. Било констатирано, че по време на 24-30-годишното следене на здравословното състояние на участниците консумацията на две подсладени напитки дневно увеличава с 35% риска от сърдечен удар или сърдечно заболяване с фатален край, с 16% риска от инсулт и с 26% риска от развитие на диабет тип 2.

Статистиката сочи, че един на всеки четирима американци поглъща най-малко 200 калории дневно чрез консумация на подсладени напитки, а 5% от американските граждани – 500 калории дневно чрез подобна консумация. Глюкозата се усвоява в стомашночревния тракт и се използва като гориво от организма. Фруктозата е метаболизирана в черния дроб и се превръща в триглицериди, които могат да предизвикат чернодробни увреждания и инсулинова резистентност – рисков фактор за сърдечносъдови болести и диабет.

Макар че намалената консумация на подсладени напитки едва ли ще реши проблема, свързан с епидемията от затлъстяване, ограниченият им прием би имал значим ефект върху контрола на телесното тегло и риска от сърдечносъдови болести„,

отбеляза д-р Хю.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg