Пипни ме тук и тук, но навсякъде не пипай

0

Учени от Финландия и Великобритания провели изследване, с което установили какви части на тялото мъжете и жените от различните европейски страни считат за приемливо да бъдат пипани от близки и непознати. Техните открития са представени в списание Proceedings Journal of National Academy of Sciencesи, а също така и в  Popular Science.

Експертите помолили над 1300 доброволци от Великобритания, Финландия, Франция, Италия и Русия, да оцветят схематични изображения на части на тялото и да очертаят местата, на които са склонни да позволят да бъдат докосвани от други хора. Всеки от анкетираните посочил върху своята „карта на допира” места, които са „запазени” само за партньора им, и места,  до които могат да допуснат допира на родителите, братята и сестрите, лелите и чичовците, приятелите и непознатите хора от двата пола, както тук се вижда и на показаното изображение.

body-map-touch

Оказало се, че колкото по-далечни били връзките между хората, толкова областите от тялото, до които доброволците били склонни да допускат допир, ставали все по-малки и недосегаеми. Ерогенните са били достъпни само за сексуалните партньори. При жените се отбелязва, че практически всички части на телата им са недостъпни за непознатите мъже. Въпреки това, за изненада на учените, мъжете са готови да докосват всяка част от тялото на жена, дори и да е напълно непозната.

Разликите между етническите групи в допускането на допира било минимално. Учените отбелязали само, че британците са склонни да допускат допир много по-малко от останалите нации. Според резултатите от проучването, руснаците използват в ежедневието си по-сдържан и ограничен физически контакт, т.е. по-малко се докосват в ежедневните си взаимоотношения.

„Тези резултати предполагат, че докосването е важен начин за поддържане на социалните връзки. „Картата на допира” показва, че има ясна зависимост между удоволствието, което получаваме при допира на части от тялото и хората, които допускаме до тези части. Колкото повече обичаме да сме докосвани по определени места, толкова по-ограничен е достъпът на други лица към тях”,

казва съавторът на изследването Джулия Сувилето.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg