Първородните деца са по-интелигентни от останалите

0

Ново изследване, проведено в Германия показа недвусмислено, че първородните деца в едно семейство са по-интелигентни от останалите. Причината – батковците или каките трябва да помагат при обучението и подготовката за училище на братята и сестрите си.

Освен това първородните момчета или момичета се радват на по-голямо внимание от страна на своите родители, чиито грижи по обучението им не се раздвояват от другите деца в семейството. От това печели най-възрастният в потомството.

семейство, дете, деца

Но разликите в интелекта не са толкова големи между първородното дете и останалите. Според учените от университета в Лайпциг, осъществили проучването, при всяко следващо дете в семейството се получавал не много изразен спад при тестовете за интелигентност. В семейство с две деца не е казано, че по-големите обезателно ще доминират. Те имат само 60 процентов шанс да са с по-висок интелект, като следващите деца във фамилията винаги имат възможност за реванш.

семейство, дете, деца

Освен със сравнително по-висок интелект първородните чеда се радвали и на по-добро осъзнаване на умствените си възможности. По-малките братя и сестри в повечето случаи сами се оценявали като по-малко интелигентни от батковците и каките си. В изследването били анализирани данни за коефициента на интелигентност на 20 хиляди деца.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg