Край на безплодието с роботи – сперматозоиди!

0

sperm robots 1Мисията на създадените микроскопични биороботи, които на външен вид приличат на сперматозоидите, е да бъдат използвани за медицински цели, като тези двумилиметрови изкуствени оплодители се внедрят в човешкото тяло.

За създаването на оплождащите биороботи германските учени Вероника Магданц, Самюел Санчез и Оливър Шмидтучени използвали гъвкави полимери. На мястото, в което се свързват главата и опашката на истинския сперматозоид, учените имплантирали предварително отгледани клетки на  сърце, така че „съществата” да могат да се движат и да се придвижват.

роботи сперматозоидиТова, което е съществено е, че изкуствените сперматозоиди могат да бъдат контролирани и насочвани към определени места. Това не се оказало голяма трудност за изкуствените  сперматозоиди, които сами лесно достигнали до семепровода, когато учените ги съединили със спермата. Установено било също така, че движението на сперматозоидите може да се ускори чрез добавяне на кофеин в тяхната среда.

Учените искат да използват изкуствените сперматозоиди за борба с безплодието или като носители на някои видове лекарства. На метода се възлагат много големи надежди, които не само ще увеличат шанса на много бездетни семейства да имат своя рожба, но също така ще вдъхнат и надежда на много болни хора, че все пак изход има!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg