Максим Генчев: Министър стои зад удара срещу мен

3

Максим Генчев е режисьор, сценарист и монтажист на филма „Дяконъ Левски“, който предизвика истински фурор от противоречиви коментари след премиерата на лентата. На 19 май от 18:00 часа, филмът ще бъде прожектиран на фестивала в Кан, където вече е Максим Генчев. От фестивалния френски град той даде ексклузивно интервю на Георги Гюзелов за ДЕЛО.

– Г-н Генчев, премиерата на филма ви „Дяконъ Левски“ бе на 16 февруари. Три месеца по-късно Ви откриваме в Кан?

– Да. Филмът се представя в Марше дю филм от нашите американски sale агенти – Анжелик Моне. Това е търговската програма в Кан, където дистрибутори заявяват интерес за световно разпространение. Всеки ден имаме покани и срещи за фест разпространения на филма „А“ клас от Венеция, Япония, Канада и други.

– Ясно ли е в кои държави ще бъде прожектиран?

– След 5 дни ще имаме подписване на договори. На този етап са заявени от САЩ и Германия. Очакваме Япония, днес в 16.30 е срещата. 39 дистрибутори ще гледат целия филм на 19 май. Има голям интерес от Индия.

– Във Фейсбук съобщихте, че кметът на Хамбург също си е купил билет за прожекцията в Кан. Очаква ли се „Дяконъ Левски“ да бъде представен и в Хамбург?

– В Хамбург ще има 2 прожекции на 26 май. Тук гледат на филма като на кино, без напразно митологизиране на героя, както се случи в България.

– “Дяконъ Левски“ се превърна в едно от събитията на годината със сигурност. Хвален от едни и хулен от други, но не остави нито един от зрителите си безучастен в разразилите се дебати. Защо  в България коментарите бяха негативни? Кой е виновен за това?

– В България имаше 4 негативни медийни удара, главно срещу мен. Нетипично е да се прави независимо кино. Бяха оплювани епизоди, които тук се приемат като находчиви.

Максим Генчев, Дякон Левски

– Категорично можем да кажем, че ударите са насочени срещу вас. Видяхме как най-върлите критици похвалиха актьорите и специално Веселин Плачков, който изигра Апостола. Кой обаче стои зад тези медийни удари срещу вас?

– Няма лош филм, а актьорът да е добър! Целта беше да се настрои обществено мнение срещу мен, хвалейки главният актьор. Тук се харесва филмът, както и целият актьорски състав. Отличават Иво Аспарухов и Стоян Цветков. Зад удара срещу мен стои един министър, чието име няма да кажа, защото може да ме „поръча“. Като падне от власт лично ще го посетя.

– Това е сериозно обвинение.

– Именно, но го знам. Има свидетели.

– Свидетели на какво?

-За разпоредена забрана на филма. Клеветите бяха писани във вестник „24 часа“.

– Тоест става въпрос за министър Рашидов?

– Не. Вежди не „играе“. Той е турчин, турците харесват филма…

– Тогава кой министър е обявил война на вас и на един български филм?

…в Хамбург най силен интерес има от турски зрители.

– Добре, не искате да назовете министър. Не Ви ли притеснява фактът, че предимно турци проявяват интерес към този филм. В медиите беше разпространено, че ДПС спонсорира „Дяконъ Левски“.

– Именно. Медиите фалшифицираха и продуцента. Донос изпрати НАП. „Дяконь Левски“ е първият филм, проверяван от Националната агенция по приходите. Резултатът е качен в Търговския регистър. Продуцент с лични законни пари е българката д-р Златина Филипова.

– Да, това вече е известно. Златина Филипова ви придружаваше в телевизионните студия и хората вече я познават. Три дни остава до прожекцията в Кан. Има ли нещо, за което да съжалявате?

– Жал ми е за обикновените, истински българи, поддали се на манипулацията, които няма да видят филма. Съжалявам, че го показах, без да платя за реклама. Вторият филм първо ще обиколи света.

– Говорите за „На педя от земята“?

– Да. В Германия вече го искат.

– Кога ще бъде готов?

– До края на месец май.

– Ще има има ли премиера в България?

– Не! Може би закрита прожекция за екипа и за свободните и независими журналисти.

– Останаха ли такива? Вие обявихте война на журналистите.

– Моята война към журналистиката бе към поръчковите журналисти.  Нали и ти си журналист, но не воюваме. Все още.

– Какви са очакванията ви от прожекцията в Кан?

– “Дяконъ Левски“ да бъде оценен от чужди зрители, които преценяват филма като художествено произведение, а не учебник по история.

Георги Гюзеловедно интервю на Георги Гюзелов за ДЕЛО

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

  1. анелия на

    Бареков втори номер – на кой, бе, джанъм, толкова си навредил, че чак да те „поръчват“… Боже, какво самочувствие има тоя народ… А като чета в кои държави ще се прожектира филма – направо ме хваща страх… и срам. Впрочем актьора наистина е готин – на фона на целия хаос.

  2. Боян на

    Максиме, не си ти виновен! Не си! Виновни са предците ти, които казаха: „Кръвта Му да падне върху чедата ни“. И така до днес сте в тази черна прокоба на самопроклинането! Затова и ти харесват баталиите, проливането на кръв, омърсяване на чистото, унижаване на достойното! Бог е милостив и чака покаянието ви!

Коментирай в Delo.bg