Първата в света въздушна възглавница за велосипедисти (видео)

0

В автомобилната индустрия се обръща сериозно внимание на т.нар. краш тестове. Въздушните възглавници започват да се появяват към края на 20 век и днес всички нови автомобили се произвеждат с няколко от тях. Към днешна дата автомобилите с претенции за безопасност разполагат с минимум 11 въздушни възглавници, които в случай на челен удар намаляват смъртността с над 30%. Тъй като в световен мащаб броят на колите расте главоломно се провеждат политики за намиране на алтернативи за придвижване.

В delo.bg вече ви запознахме с уникалния автобус в Китай, който ще сложи край на задръстванията и тапите по кръстовищата!

въздушна възглавница за велосипедистиВъзвръщането към здравословния начин на живот и борбата за увеличаване на физическата активност, усилията за намаляване на изгорели вредни емисии карат все повече хора да се връщат към велосипедите. Но в условия на засилен автомобилен трафик в градска среда карането им е предпоставка за инциденти.

Hövding е първата в света въздушна възглавница за велосипедисти и е резултат от интензивни разработки, стартирали още през  2005 г. Тази уникална въздушна възглавница се надува и предпазва не само главата, но и фиксира врата и предпазва от камшичен удар, когато рязко се промени ускорението на тялото.

След хиляди тестове, както с реални доброволци колоездачи, така и с манекени, създателите на Hövding, успяват да намерят алгоритъм, който прави разграничение между промяната на главата при удар и рязкото снишаване надолу при препятствие или за вземане на ключове, например. В такъв случай, ако предмет пада върху главата на велосипедиста, въздушната възглавница няма да реагира.

За поставянето на въздушната възглавница е нужно тя да се постави около врата и да се закопчее ципа до брадичката. Има специален ON/OFF бутон. Можете да карате велосипеда си 9 часа, преди батериите да се изтощят. Когато това стане ще бъдете информирани от светлинен и звуков сигнал. Зареждането става с USB кабел, включен към компютър. Разполагате също и с микро USB зарядно, съвместимо с обикновен мобилен телефон. Пълното зареждане отнема 3 часа.

въздушна възглавница за велосипедисти

Въздушната възглавница се предлага в размери S, M, L според обиколката на врата. За момента не се предлага за деца или лица под 15 години.

Въздушната възглавница Hövding е проектирана единствено за велосипедисти. Не може да се използва при каране на скейтборд, ски, ролери или кола.

Ако веднъж вече сте претърпели инцидент и Вашата въздушна възглавница се е отворила, не може да я използвате повторно.

Вижте въздушната възглавница Hövding в действие в клиповете по-долу:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg