Панаирът в Севлиево – тиквен маратон и много настроение

0

Както гласяха заглавията на афишите, Севлиево цяла седмица празнуваше като столица на тиквата! 12 сезон в града течеше празникът, който прави известен този малък български градец. Град, в който е построен огромен завод за фаянс, където работи почти цялото население и околностите. Град без гара! Град, в който мъглата е целогодишно природно явление. Град, в който зимните и летните температури чупят всички рекорди на страната.

Севлиево, празник на тиквата

Тиквенбург, както шеговито е наречен градът има славата на най-прочут производител на тикви още от миналото, та до днес и даже се говори, че местните футболисти играят мачовете си вместо с топки с… тикви.

Тазгодишният фестивал на тиквата и панаир на града продължи от 10 до 16 октомври. За щастие на жителите и гостите на града – при сравнително хубаво време.

Културната програма беше наситена с интересни представления за деца и възрастни, концерти, шоу представления и игри, както и със събития, важни за Севлиево и региона.

Националният фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът театър“ изнесе своите представления от 10 до 12 октомври, беше представено и забавно ателие и изложба „Тиквени цветни фантазии“.

Севлиево, празник на тиквата

Паметта на севлиевската поетеса Мара Белчева беше почетена с поднасяне на цветя на паметната и плоча, а по-късно бяха обявени резултатите от националния литературен конкурс, като бяха връчени и наградите на победителите.

Севлиево, празник на тикватаНа 12 октомври се откриха изложбите и се връчиха наградите от конкурсите „Тиквени фантазии“ и „Тиква най-най…“. В дома на културата „Мара Белчева пък беше представен спектакълът „Приказка за тиквата“.

Официалното откриване на севлиевския есенен панаир беше на 13 октомври. Започна с концерт на танцов ансамбъл „Развитие“ и Нелина. Вечерта беше представен моноспектакълът „Тиква“ на Александър Урумов от Сатиричен театър – София.

Денят на Севлиево – 14 октомври беше отбелязан с празнична света литургия, по случай Петковден, молебен за здраве и тържествено вдигане на знамето на града. Празникът продължи с програма с участието на духови оркестри. След концертите на „Капански ансамбъл“, „Мистерията на българските гласове“ имаше заря. Празниците завършиха с концерт на Райко Кирилов, както и Нощта в музея и Нощта в галерията – 19 – 24 часа.

Пикът на празничните дни беше на 15 октомври, събота. Той започна с пъстро „Тиквено парти“, което включваше откриване на кулинарна изложба-конкурс – „Тиквени изкушения“, кулинарно шоу с мастършеф Виктор Ангелов, сцена на таланта, игри, конкурси, изненади, творчески работилници за моделиране, кулинария и занаяти.

Веселието продължи с концерт на „Северняшки гайтани“ – национален събор на изпълнители от клубове за български хора. Концертът на Райна събра почитателите и на другата импровизирана естрада, до панаирния пазар за стоки и занаяти.

Несъмнено най-голям интерес предизвика карнавалното шествие „Тиквена фиеста“, със специалното участие на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Празникът продължи до късно вечерта с шоу-програма „Ала две моми тикви брали“ с водещи лицата на Господари на ефира и с участието на Поли Генова. Зрелищен завършек бе и огненото тиквено шоу.

Севлиево, празник на тиквата

В последния панаирен ден концерт изнесе вокално трио „Звън“ от гр. Севлиево. Макар и да заваля дъжд на финала, гостите и участниците на този пореден тиквен фест в Севлиево са останали доволни от представянето на толкова много и интересни културни събития. На панаира можеха да се видят и произведения на местните занаяти, специалитети от тиква и лечебни храни и напитки, а всеки желаещ можеше да пробва своите умения в различните занаяти. Всички гости си пожелаваха тези традиции да бъдат съхранени, защото макар и с хумористичен привкус, те носят както добро настроение, така и по-високо самочувствие.

Най-дългия тиквеник – 275 м изядоха на празника в Севлиево. За приготвянето му са били необходими 114 кг тиква, 60 кг кори за баница, 20 кг захар, 15 кг орехи и половин кг канела.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg