Падението на чалгата

0

В навечерието сме на поредната церемония по награждаване на звездите на телевизия „Планета“. По традиция това е най-обсъжданото музикално събитие в последните години, въпреки че наградите са изцяло фирмени. Аз самият не бих се съгласил, че раздаваните статуетки са на телевизията. Напротив! Наградите са изцяло на фирма „Пайнер“, тъй като по телевизия „Планета“ могат да бъдат излъчвани клипове на изпълнители и от други компании, ако си платят, но те не получават номинация за награда, въпреки, че се излъчват в ефира на „Планета“ ТВ.

Тази година звучен шамар получиха феновете на този вид музика, които останаха разочаровани, че няма да успеят да видят отблизо своите любими изпълнители. Причината е, че наградите няма да се раздадат в най-голямата зала в НДК, а в зала в столичен хотел. Според слухове ръководството на Националния дворец на културата не разрешава в Зала №1 да звучи „Джале, джале“, например. Все пак бяха пуснати в продажба билети, но тъй като местата в хотелската зала са малко, цената на входа е 30 лева.

статуетки

Преди дни станаха ясни и номинациите за различните категории. Ако до преди година се водеха открити битки между чалга изпълнителките, то днес нещата рязко се промениха. Мръсните номера при дамите вече не са толкова открити, но пък не така стоят нещата при мъжете. Ситуацията е фрапантна дори и за продуцентите на музикалната империя, които са се видели в чудо покрай годишната статуетка „Певец на годината“. Войната там е между двамата големи – Галин и Фики. За 2014 година наградата грабна синът на Стораро, но последва голямо недоволство от страна на феновете на чалгата, които бяха категорични, че Галин е единственият, заслужил високото отличие.

Все пак от фирмата са измислили уникално решение, което от друга страна изглежда на отчайващ ход. Най-високият приз, на който всъщност не се обръща голямо внимание, е „Музикален идол“. В последните години той се сменяше между Преслава, Анелия и Галена. Тази година изненадващо се появиха номинации за „Музикален идол – мъже“ и „Музикален идол – жени“. С този ход рязко се свали и престижът на наградата, но пък по този начин разочарованите няма да бъдат толкова много.

Очаквано наградата „Певец на годината“ ще отиде отново при Фики, който в медийните си изяви не спира да си я проси и да повтаря, че е издал цели 8 песни през 2015 година. Разделената на полове статуетка за „Музикален идол“ пък ще грабне Галин, който не спираше да представя парчета и през изминалата година и да се затвърди като „машината за хитове“, както бе определен от фенове.

галин фики

При жените номинациите вече не са толкова интересни. Там по традиция най-високите отличия се редуват за Преслава и Галена. Джена, която беше категоричен претендент за „Певица на годината“ за 2014 година, рязко изгуби скорост. Мария, която направи много големи хитове през годината, не присъства в нито една номинация. ДесиСлава пък се завърна към върха и трябва да очаква голяма награда. Най-големият претендент за наградата „Най-прогресиращ изпълнител“ безапелационно е Теди Александрова, чиято песен „Чалга пеперудки“ даде нов живот на българския попфолк.

Само преди година войната между певачките завладя интернет, сега нещата не стоят така

Само преди година войната между певачките завладя интернет, сега нещата не стоят така

2015 година, за която ще се раздават наградите, се оказа доста разочароваща за най-популярната музика у нас. Станахме свидетели на тотален спад на една от големите чалга телевизии – Фен ТВ. „Ара мюзик“ претърпя истинска катастрофа като голяма част от изпълнителите си тръгнаха със скандал и превърнаха Алисия в звездата на компанията. В последните месеци зад нея твърдо се залепи Ванеса, която здраво се е хванала за полата на колегата си.

Най-голямото падение все пак е за най-голямата компания – „Пайнер“. Двете големи имена в чалгата Камелия и Андреа напуснаха кораба, последваха ги и други като Крум и Кристиана. Последните трима станаха част от нова фирма, която даде заявка за конкуренция на димитровградската империя. Македонският хитмейкър Оцко, който бе замесен в скандали, свързани с авторските права на творбите му, създаде „Хит Микс Мюзик“, в която влязоха сериозни имена и… Джорджано, който пък се радва на голям успех в нощните клубове.

В Русе звездите на "Пайнер" пяха пред празна зала

В Русе звездите на „Пайнер“ пяха пред празна зала

От „Пайнер“ се опитаха да направят няколко грандиозни концерта, които претърпяха крах. Звездите на „Планета“ пяха пред почти празна зала в Арена Русе. Същото последва и в Лондон. На концерта в София по случай рождения ден на фирмената телевизия зала Арена Армеец събра по-малко от 10 000 фенове, което е около 2/3 от капацитета на залата.

Все пак чалгата има повод и да празнува. Скандалната ученичка, която се превърна в хип хоп сензация и обра наградите в този жанр Гери-Никол на едно от първите си участия пропя попфолк. Разкрепостената изпълнителка изненада забавляващите се в пловдивска дискотека, като изпя заедно с Галин песента му „С мене да вървиш“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg