31 г. след аварията в АЕЦ „Чернобил“ отровените земи в района вече са естествен резерват

0

Повече от 3 десетилетия след тежката и опустошителна авария в АЕЦ „Чернобил“ е отчетен невиждан ръст в популацията на диви животни в района с отровените земи от радиацията през 1986 г. Гората в района на Припят вече има съвсем нов облик, сравнен с този преди зловещата екологична катастрофа. Проучванията във връзка с един от екопроектите в тази област са удивили не само експертите. Тяхната цел била да се опишат настоящите животински видове, които обитават територията около АЕЦ „Чернобил“ и популацията им.

Каква била изненадата на учените, след като се оказало, че 31 години по-късно „натровените“ земи вече са естествен резерват, пренаселен с представители на фауната.

Какво се случва в горите край АЕЦ "Чернобил"? Дали дивата фауна в района не е резултат от радиацията?

В района на аварията в момента на воля живеят стада лосове, елени и други бозайници, характерни за горския район. Отчетен е значителен ръст и на популацията на вълци, които не са обитавали по-рано тези територии.

Резултат от радиацията в АЕЦ „Чернобил“ ли е естествената популация?

Учените са категорични, че основната причина за увеличения брой на дивите животни в областта на Припят не се дължи на унищожителната радиация от пролетта на 1986 г. Бозайниците са се увеличили заради липсата на човешка намеса сред природните ресурси в района. Радиационният фон унищожава репродуктивната система на всяко живо същество. По този начин то умира, без да се размножи. Популацията на лосове и елени в района на АЕЦ „Чернобил“ се е увеличила и то без каквито и да е малформации или мутации като безноги или триглави екземпляри.

Какво се случва в горите край АЕЦ "Чернобил"? Дали дивата фауна в района не е резултат от радиацията?

В доклада си Current Biology пише, че освен добре познатите животински видове в района на злополучната атомна централа са се завъдили и доста редки хишници, сред които евроазиатския рис.

Друг непознат за чернобилската гора вид е и кафявата мечка. Екземпляри не са били срещани по тези земи в последния век. Стада от сърни и диви свине, вълци и лисици също бродят натровените преди 3 десетилетия земи съвсем необезпокоявани.

Какво се случва в горите край АЕЦ "Чернобил"? Дали дивата фауна в района не е резултат от радиацията?

Ръководителят на проекта проф. Джим Смит от университета в Портсмут предполага, че именно заради дългогодишната ненамеса от страна на хората, т.нар. Чернобилска гора е процъфтяла като резерват.

„Оказва се, че човекът може да причини значително по-големи щети на която и да е екосистема, отколкото радиацията“ –

категоричен е проф. Смит.Какво се случва в горите край АЕЦ "Чернобил"? Дали дивата фауна в района не е резултат от радиацията?

 

Популацията на вълци преди няколко години се е увеличила толкова, че хищниците вече са започнали да завземат нови райони. Ловци от Беларус преди три години са осъществили организиран вълчи отстрел на екземпляри, които напуснали отцепената зона и обикаляли на глутници за плячка към близките села.

Какво се случва в горите край АЕЦ "Чернобил"? Дали дивата фауна в района не е резултат от радиацията?

 

В района на АЕЦ „Чернобил“ и гората около централата са поставени над 40 камери. С тях учените наблюдават развитието на местните фауна и флора. Дивите коне, мечките, зубрите и рисовете предизвикват особен интерес у учените.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg