Откриха панацея за добра форма на тялото и духа

0

Все пак откриха панацея за здравето, която е ключ към добрата форма. Няма да повярвате, но това е толкова лесно и постижимо. Да стоиш в претъпкания рейс на път към работа, стиснал в ръка обяда си, може да изглежда неприятна част от ежедневието, но няколко изследвания установиха, че именно това е начинът да имаш перфектна форма.

Изследователи от Харвардския университет твърдят, че ако човек яде 11 пъти седмично домашна храна на обяд или вечеря, рискът да развие диабет тип 2 намалява с 13 процента.

Колегите им от здравния център в японския град Моригучи пък установиха, че хората, които пътуват до работа с градски транспорт, а не с автомобил, са с 34 процента по-малко застрашени от диабет, с 27 процента по-малко застрашени от високо кръвно и с 44 процента по-малко от наднормено тегло.

Трето независимо изследване в Канада установи, че хората, които живеят в квартали, където могат да отидат до магазина пеша, а не с автомобил, два пъти по-рядко имат високо кръвно налягане.

панацея за добра форма

Взети заедно и трите изследвания показват, че малки промени във всекидневието ни могат да донесат голяма полза за здравето. В харвардското изследване за ползата от домашната храна учените са проследили почти 100 000 души повече от 36 години. Японските учени наблюдавали 5000 души, ходещи на работа с градски транспорт. Те установили, че пътуването с рейс или трамвай намалява много повече опасността от диабет, отколкото ходенето пеша или с велосипед. Възможна причина за това според тях е, че заради градския транспорт хората ходят много повече.

„Хората трябва да обмислят да използват градския транспорт вместо автомобил като част от предвиденото ежедневно време за движение“,

категоричен е д-р Зонг от екипа.

Канадското изследване сравни 1057 двойки, преместили се от квартал без условия за движение в такъв, където могат да ходят пеша, и такива преместили се в също толкова неудобен за разходки район. Резултатите показаха, че при повече движение рискът от високо кръвно намалява с 54 процента.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg