Определиха най-скъпото вино в света

0

15 195 щатски долара струва най-скъпото вино в света. Това показва представителната класация на най-скъпите вина в света, изготвена от специализирания сайт www.wine-searcher.com по усреднени цени. Виното е от френската бургундска марка Richebourg Grand Cru /Ришбур гран крю/ а това е средната цена, на която то се търгува. Максималната стойност, за която има сведения да се предлага възлиза на 23 941 долара.

Порталът, който съществува от 1999 година ежегодно представя списък с 50-те най-скъпи вина в света. За да бъде изготвена класацията за най-скъпата течност се анализира информацията за цените на вината от 54 876 изби, производители и дистрибутори.

Над 7 милиона са бутилките вино /7 307 538/, които се „борят“ за първото място. Първите три места заемат френските бургундски вина. Интересно е, че още 4 места са заети от вина, произлизащи от тази винарска област. И това не е всичко! Бургундски са 40 от 50-те топ вина в класацията.

Виното „Шато Петрюс“ – най-скъпото вино от Бордо заема едва 18-то място. Подгласниците на шампиона „Ришбур гран крю“ са виното Romanee-Conti Grand Cru /Романе-Конти гран крю/, продавано за средна цена от 13 314 щатски долара и Cros Parantoux /Кро Паранту/, което се търгува средно на 8 832 долара. Максималната цена, за която е изтъргувана бутилка вино всъщност държи вторият претендент в класацията. Бутилката от червеното вино е била продавана за цена от 105 658 щатски долара.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg