Новият хит – прежда от желатин, кости и сухожилия

0

Учени от Швейцария получиха прежда от желатин от кости, сухожилия на животни и хрущяли, пише списание „Wired“. Новият продукт има отлични качества, той е изключително мек на пипане, дори може да бъде сбъркан с кашмир или мерино, например.

Новата прежда дело на учени от Лабораторията за приложни материали към техническия университет в Цюрих. Използвани за суровината са материал от екарисажите – трупове на крави, овце и прасета, от които се добива желатин. Крайният продукт се обработва по специален термичен начин, докато се извлекат нишки от него.

Швейцарската лаборатория за приложни материали е усъвършенствала свой собствен метод за механизирането на сложния процеса. Една топка прежда се тегли за броени часове.

Има и проблем, който учените не крият – той е във водната разтворимост на желатина. В момента екипът работи над това как да направи новата прежда непромокаема, като използва отново естествени материали. Милиони тонове трупни отпадъци се изхвърлят от кланиците към екарисажите всяка година. Този материал може да бъде използван доста рационално с новата разработка на специалистите от Цюрих, защото от 1000 килограма желатин може да се бъде изтеглен един тон изкуствена вълна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg