Нов хранителен режим, близък до постенето забавя стареенето

0

Хранителен режим, който има идентични последствия като тези след постене, води до промени в клетките. Той забавя стареенето и има благотворен ефект върху цялостното здраве. Подобни са резултатите след пълно въздържание от храна – период, при който се консумира единствено вода.

Новият хранителен режим е бил установен при клиничен експеримент с опитни мишки. Изследването ProLon е дело на екип от учени към Института по дълголетие към Южнокалифорнийския университет.

Това е хранителен режим, с прием на минимално количество калории – протеини и захар, но пък изобилства от полезни растителни мазнини.

ProLon включва чай, енергийни блокчета, зеленчукови супи и витаминозни добавки. Приемът е от 770 до 1100 калории в денонощие, който е повече от наполовина по-малък от нормалния всекидневен прием при жените и над три пъти по-нисък от този при мъжете – съответно 2000 и 2500 калории.

нов хранителен режим

Експертиментално било извършено и изследване, базирано на продължителни наблюдения върху мухи дрозофили и лабораторни червеи. Данните са недвусмислени – редуцираният калориен прием удължил живота им, забавил стареенето и болестите, свързани с него.

В експеримента с лабораторните мишки хранителният режим довел до редуциране честотата на възпаленията и раковите образувания. Специалистите констатирали, че след спазването му се е увеличила и продължителността на живота на гризачите.

След този опит, било направено клинично приложение на метода и върху сто доброволци. Резултатите и от трите опита – този с мишките, вторият с червеите и мухите дрозофили и последвалият с хора, били сходни.

Резултатите и изводите, които са поместени в Science Translational Medicine констатират, че

новият хранителен режим намалява свързаните с възрастта рискови фактори, сред които рак, диабет и сърдечно-съдови болести, както и въздейства върху стареенето у хората.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

затлъстяванеОткриха ген, който контролира затлъстяването

 

диета, рак, алцхаймер

Храни с този природен продукт намаляват шансовете при мъжете да имат деца

 

рак на гърдата се лекува без химиотерапияПробив! За 11 дни учени излекуваха рак на гърдата без химиотерапия

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg