Най-вредният шоколад

0

Едва ли има човек, който да не харесва шоколад. Ние всички знаем, че шоколадът може да бъде най-добрият ни приятел, особено когато сме изпаднали в дупка или сме с лошо настроение. Но кой е шоколадът, който няма да навреди на здравето ни?

За да бъде шоколадът наистина шоколад, а не шоколадоподобна химическа смесица, той трябва да съдържа най-здравословната от всички добавки, каквато е какаото. Ето защо, ако не можем да устоим на сладкото изкушение, и в същото време искаме да сме здрави, най-правилният избор е черният шоколад. Такъв шоколад съдържа между 70% и 99% какао и в него има най-много магнезий, фибри и антиоксиданти. Изяждането на приблизително 1/3 от един черен шоколад на ден може да намали риска от инфаркт с 10%. Черният шоколад също така намалява риска от развитие на диабет, като оказва положително въздействие върху основната причина за него, а именно върху инсулиновата резистентност.

chocolate1Никога не бива да се забравя, че колкото е по-кратък списъкът на съставките, толкова по-добре! Съставът на шоколада трябва да бъде: какао (под формата на какаови зърна или какаов ликьор в количество, указано на опаковката в проценти), захар (за предпочитане кафява или стевия), и добавки под формата на подправки като например кори от портокал или лимон, чили, мента, лимонена трева, морска сол.

Кой обаче е най-вредният за организма шоколад? Това е белият шоколад, който трудно може да бъде наречен шоколад изобщо. Защо ли? Отговорът е много прост. Белият шоколад не съдържа основната съставка на шоколада – какаото. Само погледнете етикета. На него ще откриете цялата Менделеева таблица! В най-добрия случай  какаовото масло в белия шоколад е само 20%. Около 14% от състава му е сух екстракт от мляко. А останалите проценти от съдържанието му? Това е предимно захар. В 100 грама шоколад се съдържат до 57.1 г въглехидрати!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако искаме да направим добро за себе си, трябва да купуваме само шоколад, съдържащ най-малко 70% какао. А за белия шоколад  напълно да забравим!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg