Най-честите ужилвания и ухапвания от насекоми. Как да окажем първа помощ, ако сме сред природата?

0

Разходките сред природата са любимо занимание през лятото. Всяко излизане на открито обаче е съпроводено от опасност да се сблъскаме с нежелани ухапвания или ужилвания от насекоми. Част от тях са безобидни, но други предизвикват тежки алергии или могат да предизвикат опасност от зараза.

Повечето ухапвания преминават бързо и безпроблемно, но при усложнения трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Приготвихме за вас списък с петте найй-често срещани ухапвания от насекоми, които може да ви сполетят сред природата. Ето как да се справите бързо и с подръчни средства с тях.

Паяк

Живее само в определени области. Ухапването му може да се усети едва след 6 часа, когато се появи и болка. При ухапване от паяк (говорим единствено за отровни видове) при възрастни или деца се развива силно натравяне на тялото. Ето защо е нужно бързо да окажете първа помощ на жертвата. Ако сте успели да определите отровния вид, към който спада конкретното насекомо, незабавно съобщете това на Бърза помощ, след като се обадите за линейка. Едва след това се опитайте да облекчите състоянието на ухапания.

Ето как да предотвратите разпространението на отрова в тялото при ухапване, ако сте на открито и докато чакате помощ:

Зоната на ухапване трябва да се изплакне обилно с хладка вода със сапун;

Ухапването трябва да се третира с разтвори с антисептично и антимикробно действие – водороден пероксид, хлорхексидин диглюконат, йод, етилов спирт и др.;

За да се изолира зоната на разпространение на токсините, направете пристягаща превръзка на ръката или крака (без да спирате кръвообращението!) с бинт малко над зоната на ухапване;

Върху зачервената зона на кожата наложете студен компрес под формата на парчета лед, обвит в дебела кърпа;

Ако има загуба на съзнание, просто наблюдавайте внимателно жертвата, докато линейката пристигне. Необходимо е човекът да се обърне на една страна, за да избегнете евентуално задушаване при повръщане.

Комар

Визуално ухапванията от комари по кожата изглеждат като розови мехурчета, които имат формата на кръг или капка. Ако потъркате мястото на ухапването, то ще сe зачерви, тъй като слюнката на комара ще попадне в околните тъкани, което ще увеличи реакцията. Има случаи, когато на ухапаното място възниква алергична реакция с оток.

Как да излекуваме ухапване от комар?

С листа от черен бъз и живовляк – След ухапване на комар най-добре е да натъркате ухапаното място с листа от черен бъз или намачкан живовляк. Листата ще помогнат за бързо отстраняване на подуването и дезинфекция на мястото.

С амонячен спирт – За да премахнете зачервяването от ухапването и сърбежа, лекувайте кожата с памучен тампон, потопен в разреден амонячен спирт (една супена лъжица спирт на 3 супени лъжици вода) или в разтвор на сода за хляб (една чаена лъжичка сода на чаша вода).

С чесън – Отдавна се използва в народната медицина при ухапвания. Счукайте скилидка пресен чесън в чиния и разредете получената каша с малко количество вода. Напоете парче плат в разтвора и го прикрепете към мястото на ухапване. Чесънът бързо ще облекчи болката и сърбежа, ще предотврати подуване.

Със сода – Добавете малко количество вода в чаена лъжичка сода, за да образувате гъста каша. Направете малко топче и го прикрепете към възпаленото място. Обвийте отгоре с влажна кърпа. След три часа сменете топчето.

Със сол – Подутините от ухапвания от комари бързо ще изчезнат, ако ги натъркате с фина хранителна сол. Само разтривайте кожата внимателно, за да предотвратите увреждане.

С домашен сапун – Помага за намаляване на сърбежа и зачервяването, ако намажете мястото на ухапване с много гъст разтвор на най-тъмния домашен сапун.

Кърлеж

Горският кърлеж е най-опасен за хората, тъй като е носител на опасни заболявания. Оралният апарат на паразита е конструиран по такъв начин, че позволява да се впие и смуче дълбоко и здраво в кожата. В този случай човек няма да усети болка и може да открие кърлежа по тялото си дори след няколко дни. Може да се случи така, че кърлежът да те ухапа и падне. След това на мястото на ухапване ще има червено петно ​​с обиколка от няколко сантиметра, а в центъра – черна или червена точка. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Какво да правите у дома при ухапване от кърлежи? Когато няма възможност да се стигне до болница, кърлежите могат да бъдат отстранени у дома. Има няколко начина:

С конец – В основата на тялото на кърлежа се надява примка от конеца, след което започва леко да се издърпва с разклащане от едната страна на другата.

С пинцети – Важно е да се гарантира, че няма да има разкъсване на тялото на кърлежа.

Със специални устройства от аптеката – за премахване на кърлежи под формата на щипка – можете да си ги купите от аптеката.

След премахване на насекомото поставете върху мястото антисептик.

Дървеници

Ухапванията са масивни, плътно разположени едно до друго и групирани. Дървениците често хапят по една и съща линия. Броят на ухапвания на едно насекомо е от 3 до 5 пробивания на кожата със зачервяване на интервали от 2-4 сантиметра.

 

С какво и как да ги лекуваме?

За да се отървете от сърбежа и увреждането на кожата, можете да използвате както народни средства, така и специализирани медицински кремове или мехлеми. В домашни условия първо трябва да измиете засегнатата област с хладка вода със сапун или сода. Тя ще облекчи малко сърбежа. След това можете да прикрепите кубче лед, да натриете кожата със сок от магданоз или картофи.

Добра идея е да опитате и с антисептично средство като „Фенистил“, например. Действа и като антиалерген, освен че облекчава сърбежа.

Как да спре да ви сърби?

Най-добре е да третирате ухапванията с подходящ антихистамин след консултация с лекар – в случай, че е настъпила алергична реакция или за да предотвратите такава.

Народни средства:

Натъркайте поразеното място с листа от мента;
Набажете мястото с размекнати дръжки от глухарче;
Намажете с чеснов сок, за да спре дразненето и подуването;
Прикрепете нарязан лук на ухапаното;
Намажете със сок от алое.

Пчела

Пчелите умират, след като ви ухапят. Това е така, защото заедно с жилото тя оставя в кожата и храносмилателния си тракт. Ето защо е много лесно да се разпознае ужилване от пчела. Спешно трябва да се премахне жилото, така че отровата да не попадне в кръвния поток. Ухапването от пчели е на второ място сред причинителите на анафилаксия. Ако имате задух, понижено кръвно налягане, дишането е нарушено – обадете се на линейка.

ухапване от пчела

Мерки за първа помощ

Най-често възрастните знаят как тялото им реагира на ужилване от пчела. При дете ситуацията има неизвестен резултат. Във всеки случай, първичните действия трябва да се извършват бързо. Степента на разпространение на токсичните вещества в кръвта на жертвата зависи от това.

Веднага се отървете от жилото. По-добре е да го направите със стерилни пинсети или чисти дезинфекцирани ръце. Важно е да не остават остатъци под кожата. В противен случай и ако мръсотията попадне в раната, възпалението е неизбежно.

Напоете чиста кърпа или марля с амонячен или етилов спирт, оцет, разтвор на сода или калиев перманганат. Прикрепете към раната. Задръжте там възможно най-дълго, възможно е повторение. Това намалява болката, дезинфекцира и забавя развитието на оток.

Можете да измиете увредената част на тялото със сапун (по-добре домашен 72%) и да наложите с лед.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg