Най-опасните песни за шофиране

0

Да слушаш музика докато шофираш, е едно от най-приятните неща, поне за мен. Музиката наистина е уникално изкуство и може да въздейства по невероятен начин на хората. Затова е важно тя да бъде добре подбрана и по време на път, защото със сигурност би могла да окаже голямо влияние върху тонуса на шофьора, а той е от изключителна важност за безопасното пътуване.

Най-опасните песни за шофиранеСъс сигурност всеки от нас си има любими песни, които слуша, докато пътува. Има обаче и песни, които никак не са за предпочитане да слушаме, докато шофираме, дори и да ги харесваме. Причината е, че техният ритъм въздейства на водача по начин, който го кара да бъде малко по-агресивен на пътя, да нарушава правилата за движение и да развива по-високи от безопасните скорости.

Кои са тези песни?

Проучване, проведено от психолога д-р Саймън Мур показва, че най-опасни за слушане от шофьорите са песни на изпълнителите Бритни Спиърс, Боб Марли, Калвин Харис и разбира се на Ей Си/Ди Си.

Данните показват, че един от всеки десет шофьори попада в рискова ситуация на пътя или катастрофира, заради музиката която слуша и му въздейства по време на пътуването.

Най-опасните песни за шофиранеСпоред една трета от всички интервюирани, които се претърпели инциденти на пътя, в този момент те са слушали в колата си рок музика.

Поп-музиката е причинила инциденти също у една трета от участвалите в проучването.

Други групи, чийто песни също попадат в негативната класация на най-опасните за слушане от шофьорите са „Линкин парк“ и „Пендълъм“. Установено е също и кои са най-често слушаните песни от шофьорите, по време на които са възникнали катастрофи.

Това са: „Toxic“ на Бритни Спиърс, „Back in Black“ на AC/DC, „Numb“ на „Линкин парк“, „This Is Love“ на Боб Марли и „We Found Love“ на Калвин Харис.

Психологът е провел изследването по поръчка на застрахователна компания, в което е включил шофьори на възраст от 17 до 25 години. Резултатите от него са категорични – музиката с бърз ритъм от над 130 удара в минута, води до влошаване на реакциите на шофьора и влияе на способността му за взимане на решение. Най-общо този тип музика предразполага към увеличаване на скоростта на движение и извършването на повече нарушения. Същото негативно влияние обаче има и твърде бавната музика, който пък води до по-лошо шофиране, отпускане и по-лоша преценка от страна на шофьора по отношение на времето.

Най-опасните песни за шофиранеКакто най-вероятно всеки един шофьор е установил сам за себе си, „златната среда“ важи и в този случай. Музиката с около 50 до 80 удара в минута е най-подходящата за слушане в автомобила – това е ритъмът най-близо до този на човешкото сърце.

И още нещо – ако обичате инструменталната музика, може да наблегнете на нея. Причината е, че песните с текст могат да ви разсеят, ако се заслушате в думите им.

Друго важно нещо, за да си осигурите максимално добро разположение на духа и безопасно пътуване е, да слушате не твърде силно музика и звукът да не е повече от 107 децибела.

Ето една от най-опасните за пътуване песни, която обаче е любима на милиони хора по света. Слушайте я с удоволствие, но не и в колата:

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg