Най-абсурдните тенденции при обувките в миналото

0

От време на време се появява по някоя не просто нестандартна, а нека си го кажем направо отвратителна тенденция при обувките като например чехлите тип галоши или пък маратонките Баленсиага трипъл ес. Опитите на хората да напъхат краката си в ужасяващи обувки датира от много преди нашето съвремие. Ще обърнем внимание на най-налудничавите идеи на миналото, просто за да ви докажем, че днешните дизайнери не са единствените, които получават странни идеи.

В Средновековието знак за заможност били обувките с издължени върхове. Имам предвид толкова издължени, че се е считало, че колкото по-дълъг е върхът им, толкова по-висок е статусът на притежателят им в обществото. Познавайки природата на хората, сами си представете какви „шедьоври“ са видели бял свят.

Следва и 13 век с неговите дървени подметки. Носени са най-вече в Холандия. Е, поне са били практични… След като веднъж сте им се наситили, после просто ги използвате като подпалки за камината.

През 1970 три седмици преди първия Ден на Земята дебютират така наречените „обувки на Земята“. Създадени са от датски инструктор по йога и целта им е била да  „подравняват тялото“ или нещо от сорта. Забележете, при тях пръстите са били задигнати, а петата е стояла по-ниско. Може би  дизайнерът  е объркал мястото на тока?

Следват „лунните обувки“ през 1971. Не е трудно да се опишат. Представете си, че сте нахлузили спален чувал върху краката си.

През 1972 забавлението продължава. Адидас представят своите джапанки на немските футболисти като начин краката им да се поотпуснат докато си почиват  в съблекалните. До ден днешен се разкайваме, че позволихме на това творение на изкуството да напусне съблекалните.

Най-доброто или по-скоро най-ужасяващото запазихме за десерт.  В Средновековен Китай са се носели така наречените „лотос“ обувки. Те са били толкова мънички, че са се побирали в човешка длан. За съжаление, това не просто бил визуален ефект, а резултат от умишлена деформация на женското стъпало, започваща още в ранна детска възраст.

 

Източник: e-obuvki.com

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg