На планетата ни вече няма диви коне

0

На нашата планета вече няма истински диви представители на конското семейство. Генетично изследване, публикувано в сп. „Science“ показва, че конят на Пржевалски, смятан за последния останал див вид на Земята, всъщност е потомък на най-ранните опитомени коне. За целите на изследването международни специалисти са сравнили геномите на десетки древни и съвременни коне.

Резултатите от анализа показват, че конят на Пржевалски, спасен от изчезване през XX век, класифициран като застрашен вид, е потомък на коне, опитомени преди около 5500 години от представители на Ботайската култура в Казахстан.

Мимики при конете и хоратаСред бозайниците конете са с най-близки мимики до човешките

 

Част от животните са избягали от опитомителите си и са станали „диви“, без да са такива по произход. Изследването разкрива, че с въпросната култура се свързват най-ранните свидетелства за опитомяване на коне.

„Откритието беше изненадващо за нас. Това означава, че на Земята не са останали същински диви коне. Светът е изгубил тези същества отдавна, а ние го разбираме едва сега“ –

сподели Сандра Олсън, зооархеолог от университета на Канзас, САЩ, и член на изследователския екип.

Даниела Николова-Сидиропулу, художникКонете – основната тема в платната на българката Даниела Николова-Сидиропулу

 

Конят на Пржевалски (на снимката долу) носи името на руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски, открил в Монголия и описал вида през 19-и век. Представителите му са относително дребни и набити. Подобно на конете, изобразени в пещерни рисунки, конете на Пржевалски са със сиво-кафяв цвят и имат тъмна „щръкнала“ грива.

диви коне

Настоящата популация, наброяваща около 2000 екземпляра, произлиза от 15 коня на Пржевалски, уловени преди около век. Част от техните потомци са върнати в естествена среда, а останалите обитават резервати и зоопаркове по света.

Изследователите отбелязват също, че съвременните питомни коне не са наследници на първите опитомени коне на Пржевалски, което означава, че отговорите за произхода им трябва да бъдат потърсени другаде – например в Украйна, Западна Русия, Унгария, Полша и региона.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg