Музей и цирк за котки спасяват бездомни животни

0

Първият в света музей за котки, където може да се осинови животно и да стане домашен любимец, вече е факт. Той отвори врати в Сингапур, в центъра на града. Като всеки музей и тук има експонати, които са разположени на цели три етажа, като освен това посетителите могат да видят мултимедийни инсталации, произведения на изкуството на темата котки, както и история на домашните любимци в Сингапур.

котки, цирк, музейНай-голямата и всъщност истинската атракция обаче са самите котки, които се разхождат свободно в музея. Всеки посетител може да ги погали, да си играе с тях и нещо повече – да ги осинови и да се сдобие с нов домашен любимец. В музея има спасени от улицата животни или такива, които са били изоставени, като те обитават цял един етаж в музея. В случай, че не бъдат осиновени до три месеца и не намерят дом, писаните се настаняват в приюти. Работещите в музея обаче са си поставили амбициозната цел, да намерят постоянен дом до края на лятото на 50 котки. За момента, изпълнението на целта върви добре, защото една трета от тях вече са осиновени.

котки, музейОсвен този уникален музей в Сингапур, има и още една интересна инициатива, която се бори с намаляване броя на бездомните котки. Става дума за цирк, в който изпълнителите на всички номера са само котки. Трупата е сформирана в САЩ и е пътуваща, а в нея са включени 14 котки – циркови артисти, които наистина имат страхотни умения.

Котешкият цирк е на Саманта Мартин, която го създава преди 10 години, а през 2009 започва да пътува в щатите и да прави турнета. Докато гледат представлението, хората могат да видят също и по какъв начин се дресират котките, при това без никакви наказания, а само с положителен пример. Цените на билетите за това необикновено, но много интересно и мило представление, са между 15 и 23 долара.

Собственичката на котешкия цирк признава, че досега не е имало шоу, което да се повтори – всеки път то преминава по различен начин и никога не е минавало съвсем гладко. Винаги има някоя писана, която ще демонстрира характер и ще напусне сцената. Имало е случаи в които някоя от котките разсейва останалите и им пречи да изпълняват номерата си или пък противоречията на артистите стигат до там, че се сбиват по време на предстовление. Това обаче предизвиква още по-голям интерес у публиката.

котки, цирк, музейСаманта Мартин от малка обича всякакви животни и още от дете е започнала да ги дресира. До момента е работила по този начин с плъхове, паяци и пилета, а философията й е, че щом животното яде, значи то може да бъде дресирано.

Любопитен факт е, че всички 14 котки – участници в цирка, всъщност са спасени от улицата. Спасяването на животните и намаляване на броя на изоставените котки е основната цел на Саманта Мартин, за да развива своята дейност. Тя иска да вдъхнови публиката, която присъства на представленията и да им покаже, че с любов, постоянство и малко повече време от страна на стопанина, домашните любимци могат да бъдат дресирани. А това според нея ще помогне по-малко стопани да ги изоставят на улицата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg