Митът за мъжете, жените и науките

0

В общество все още продължава да съществува стереотипът, че жените са много по-добри в усвояването на хуманитарните науки, отколкото в областта на точните науки. Въпреки че броят на жените студенти в техническите факултети от година на година се увеличава, то все още битува убеждението, че тези професии са типично мъжки.

naukata i mazete2Според проучване, проведено съвсем наскоро, мъжете по-често от жените са склонни да надценяват своите умения в точните науки. Резултатите от проучването са публикувани в списание Sex Roles.

В изследването участвали 306 души, които били разделени на две групи. В първия експеримент, първата група е трябвало да попълни тест по математика, резултатите от който научили малко по-късно. Тогава участниците били подложени на втори тест, а след това са били помолени да предвидят какво ще бъдат неговите резултати. Втората група от участниците в проучването трябвало да попълнят само един тест, резултатите от който трябвало сами да отгатнат.

naukata i mazete1Като резултат от изследването се оказало, че мъжете по-често от жените надценили своите математически умения. Авторите на изследването отдават това на доминиращите социални стереотипи, според които жените имат естествена нагласа към хуманитарните науки, а мъжете към точните науки.

„Само защото мъжете по-често правят кариера в областта на науката и технологиите, това не означава, че те са по-добри в математиката, отколкото жените. Разликата се състои в това, че мъжете мислят, че са много по-добри в математиката, отколкото са в действителност. Жените, от друга страна, са склонни да направят точна оценка на тяхната ефективност в аритметиката.” – казва Шейн Бенч от Щатския университет във Вашингтон.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg