Мистериозен народ живее до 120 години, а жените раждат на 65. Каква е тайната?

0

Чували ли сте за мистериозния народ Хунзи? Те сякаш наистина са от друга планета, защото живеят дълго – до 120 години, почти не боледуват, не са чували за туморни образувания, а жените им раждат до 65-годишна възраст. Звучи наистина невероятно, но такъв народ съществува и той живее в планинските части на Северен Пакистан. Хората от това племе са весели, щастливи, здрави, винаги усмихнати и изглеждат много по-млади, отколкото всъщност са.

Към момента, представителите им наброяват около 87 000 души, които средно живеят около 100 години, но много често достигат и до 120, а в някои по-редки случаи и до 160 години. Хората от тази народност са известни и с факта, че са изключително здрави. Най-впечатляващото е, че жените им имат нормални репродуктивни способности и без проблем могат да станат майки дори на преклонните за нас 65 години.

Мистериозен народ живее до 120 години, а жените раждат на 65. Каква е тайната?

Каква е тайната на Хунзите?

Определено ключът за доброто им здраве, външен вид и дълголетие, се дължи на здравословния им начин на живот и най-вече на принципите им на хранене. С какво обаче, е толкова специално тяхното хранене?

Хунзите наблягат на вегетарианския начин на хранене. Те консумират предимно прясна храна, която е съставена основно от плодове и зеленчуци. Всички продукти са натурални, приготвят се и се съхраняват така, че да се запазват всичките им полезни качества и съставки. Много рядко се консумира алкохол и сладкиши.

Освен това, един от ключовите моменти в храненето им е, че ежегодно имат период на гладуване, който спазват редовно. Дневният им режим на хранене включва само закуска и обяд, като вечерята е изключена. Консумират месо изключително рядко – само два пъти в годината, при това пилешко или агнешко. Движат се изключително много – изминават по 15-20 км на ден, а освен това денят им е изпълнен с много смях.

Има една определена част от годината, в която представителите на хунзите се отдават на глад. В продължение на период от 2 до 4 месеца те пият единствено сок от сушени кайсии и нищо друго. За племето това е много стара традиция, още от древността, на която всички много държат. Прави се в тази част на годината, когато плодовете на кайсиите все още не са започнали да зреят.

Мистериозен народ живее до 120 години, а жените раждат на 65. Каква е тайната?

Според специалисти, именно този дългогодишен навик за консумиране на голямо количество кайсии най-вероятно е разковничето им за защита срещу тумори. За ядките от кайсии се знае, че са богати на витамин B-17, чието основно качество е, че действа антиканцерогенно. Експертите обаче припомнят, че дозите трябва да са много малки, защото ако се превишат, те могат да бъдат опасни за живота и здравето.

Лекарите са категорични, че именно начинът на живот и най-вече на хранене – с тези периоди на гладуване, е от много голямо значение за здравето, дълголетието и младоликостта на този народ.

Хунзите са абсолютното доказателство, че хранителният режим и начинът на живот оказват огромно влияние върху човека. Те се се къпят в студена вода, независимо какви са температурите на околната среда, дори и да са минусови. Хранят се само с продукти, които сами отглеждат – плодове, зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, сушени кайсии, овче сирене, мляко и яйца.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg