Международен ден на жената – нюанси и различия

0

Темата за признаването на 8-ми март като Международен ден на жената има няколко аспекта:

Манталитет(ски). Той вплита корени в народопсихологията, която предопределя обичайния скептицизъм на българина, стремежът да се подлага на съмнение всеки и всичко. Особено когато е нещо чуждоземско, не нашенско. Сякаш ние не сме част от света, а негов специален аксесоар, с който е редно да се съобразяват.

Отричането се превръща в кауза, достойна за яките мишци на един криворазбран национализъм, който в глобалната картина е само някакви 50 нюанса нищо.

Международен ден на жената 8 март

Клара Цеткин

Политически. Да се свързва приемането на Ден на жената единствено с името на Клара Цеткин и нейната политическа принадлежност е лицемерно и примитивно. Обичайният навик да се говори, без да се познават историческите факти поне в тяхната цялост. Германката остава в историята единствено със заявеното предложение, което само  дава публичност на тогавашните настроения в обществото. Впрочем,

Национален ден на жената в САЩ  започва да се отбелязва всяка последна неделя от февруари още през 1909-та, година преди историческата Конференция в Копенхаген.

Първите държави, приели да има Международен ден на жената са далеч не социалистическите Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Социално-психологически. Изначалният стремеж на силния пол за господство почти не е еволюирал.

Във време, когато жените надигат глава и не се занимават с ръкоделие, и наред с бедра показват завидни мускули, мъжкото присъствие добива ново амплоа.

Предизвикателството да се доказват повече от всеки друг път. На равен терен, ако обичате!!!

Реалистичен. Международният ден на жената се приема като израз на борбата на жените за повече права в онези години, когато те са били безобразно незачитани.

Днес смисълът на този ден е обединяване с цел равни права.

Каузата на Международния ден на жената за 2017-та година е #BeBoldForChange. В нея няма полово противопоставяне, защото апелът е отправен към всички.

Според Световния Икономически Форум,

„пропастта“ между половете ще се заличи изцяло през 2186 г.

Ясно е, че става дума за социално-икономически различия, другите едва ли подлежат на еволюция. Как ви се струва тази дата и дава ли тя основание да има ден за защита на женските права?

Световни политически лидери, признати дейци в областта на културата и технологиите, с изявени постижения в спорта  – това е само малка част от напредъка на обществото, позволило на жените да намерят адекватна на способностите си реализация.

В широк план, за съжаление все още неравенството съществува.

Актуални са темите за неравенство при заплащане, при наемане на работа, при заемане на висши позиции, да не говорим за насилието и трафика на жени, които дори се увеличават…

Международен ден на жената 8 март

Емоционален. Той е най-видим, но пък и дълбоко личен. Повод да изразиш обичта си към майка, любима, сестра, дъщеря, баба винаги е достоен за аплодисменти. Не че се отхвърля потребността това да е част от ежедневието, на 8-ми март е само по-специално. И цветята са по-специални. Защото са навсякъде…

Честит Международен ден на жената!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg